Política

Pujol Ferrusola nega haver cobrat comissions públiques

El fill gran de l'expresident, que va sorprendre amb una exhaustiva intervenció, també assegura que no ha operat mai en paradisos fiscals

Contradiu Mas i manté que és “molt amic” seu

Jordi Pujol Ferrusola va negar ahir categòricament totes les acusacions que s'han fet contra ell. Ni cobrament de comissions públiques, ni irregularitats en les empreses, ni operacions en paradisos fiscals, ni moviments de diners des d'Andorra, ni relació amb Banca Catalana ni amb la cúpula de CDC. Res de res. Es va presentar com un home modèlic de negocis que toca moltes tecles, encara que no va entrar a fons en el llegat del seu pare perquè el mes vinent ha de declarar al jutjat. Això sí, va defensar l'honorabilitat de l'expresident en aquesta qüestió.

El primogènit de Jordi Pujol Soley sí que va voler donar explicacions i va anar molt documentat a la comissió amb un objectiu clar: desmuntar els “mites” que hi ha al voltant de la seva persona i, alguns cops, amb un cert punt d'ironia i burleta, com quan va enumerar totes les característiques de la dotzena de cotxes clàssics que ha comprat en les últimes dècades. En general va fer unes exhaustives i llargues argumentacions, sobretot de la seva gestió empresarial –va estar una hora parlant de les seves firmes en un cara a cara amb el diputat d'ERC Oriol Amorós–, i va assegurar que tot estava en regla, com ara la concessió d'una terminal portuària a Puerto Rosario (Argentina), un dels assumptes que més van criticar els partits.

En aquest sentit, va afegir-hi que mai ha cobrat “comissions de ningú que hagi treballat amb administracions públiques” ni tampoc que va intercedir en adjudicacions d'obres en el govern de Pujol. Continuant en la mateixa línia, va negar que actués en paradisos fiscals i va atribuir les possibles irregularitats als moviments que feia el banc amb els productes que contractava.

Pel que fa a la seva implicació amb CDC, Pujol Ferrusola va remarcar que mai ha estat en l'administració econòmica de la formació i que només va ser responsable del districte barceloní de Ciutat Vella. Malgrat això, va ressaltar que és “molt amic” d'Artur Mas: “Per demostrar-ho no cal trucar-nos cada dia o sopar. Si un dia vol la meva mà, la té.” Una versió completament diferent de la de Mas, que en la mateixa comissió va mantenir que no tenia gaire relació amb el fill gran de Pujol i que només havia estat un cop a casa seva.

En la llarga intervenció, que va durar més de quatre hores, també va llançar més d'un dard enverinat als diputats. Va recordar que ell té empreses de diferents sectors, encara que no en sigui especialista, igual que alguns parlamentaris que van a comissions sense ser-ne experts. En aquest punt va mencionar el polític comunista Antoni Gutiérrez Díaz, conegut com Guti, que formava part de la comissió d'Ascó als anys vuitanta “sense saber res d'energia nuclear” i una diputada actual d'ERC de la comissió de Spanair que és llicenciada en filologia catalana. No va mencionar el seu nom, però es referia a Teresa Vallverdú. Unes afirmacions que van incomodar els diputats, que consideren que va posar en dubte les seves capacitats.

LES FRASES DE PUJOL FERRUSOLA

[Amb Victoria Álvarez] vam anar tres cops a Andorra i dues va ser un puja i baixa. És mentida que hi hagués periodicitat de baixar diners
El jutge Ruz ha fet vuit resolucions contra mi i només parla de delicte fiscal i blanqueig. En cap moment parla de corrupció

Entrega del CD de La Camarga

Pujol Ferrusola anava tan preparat que va entregar al president de la comissió d'investigació, David Fernàndez, un CD amb la gravació “sencera” de La Camarga perquè s'investigui la comissió de matèries secretes o reservades. L'agència Método 3 va admetre que va enregistrar la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, i l'exparella de Pujol, Victoria Álvarez, el 2010. Totes dues dones van denunciar l'agència el 2013 i van aconseguir que una jutgessa de Barcelona en prohibís la difusió. La causa civil i penal es va tancar per l'acord de les tres parts i recentment, Álvarez va cobrar els 50.000 euros de Método 3 i la líder del PP n'havia de rebre 80.000.

M.P.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia