Política

El Consell de Garanties tomba les estructures d'estat

El dictamen de la institució, reclamat pel PP, veu inconstitucionals cinc esmenes pactades per CiU i ERC per a la construcció, entre altres, de la hisenda pròpia

Els socis ja treballen per refer-les

Clatellada del Consell de Garanties Estatutàries a les esmenes a la llei de mesures fiscals pactades per CiU i ERC per a la creació d'estructures d'estat. El dictamen emès per l'òrgan –no és vinculant– arriba després del que avalava el pressupost i, en aquest cas, considera que les al·legacions acordades per a la creació de la hisenda pròpia, la reforma de la llei de patrimoni per dividir actius i passius amb l'Estat en el supòsit de secessió, l'impuls de l'autoritat de la competència, l'activació de l'agència de seguretat nuclear i l'elaboració d'un inventari d'infraestructures crítiques no s'ajusten a l'Estatut o a la Constitució. El problema que hi detecta l'òrgan, la majoria de cops, és que de les esmenes emana un manament al govern perquè construeixi aquestes estructures d'estat, amb un termini clar, i també que li atorga competències que no li pertoquen.

En el cas de la hisenda pròpia, per exemple, en què s'instava l'executiu a redactar en tres mesos la llei que regularia els procediments de gestió, liquidació, inspecció i recaptació de tots els tributs suportats a Catalunya, el dictamen recorda que la Carta Magna atorga a l'administració espanyola “competència exclusiva sobre hisenda general i deute de l'Estat”.

No és habitual que el Consell de Garanties, que es pronuncia sobre normes, abordi al·legacions. Les esmenes no s'havien incorporat expressament a la llei d'acompanyament perquè CiU i Esquerra volien que es votessin en el ple de la setmana vinent –dimecres i dijous–, quan es preveu que s'aprovin els comptes per al 2015. El fet que no s'hi haguessin inclòs dóna ara marge als dos socis per modificar-les i presentar-les com a noves abans de dimarts.

Esquerra treia importància al pronunciament. CiU i ERC han millorat aquests últims dies la redacció de les esmenes que ara han estat tombades per poder-les blindar legalment. Segons va explicar ahir a aquest diari el diputat republicà Pere Aragonès, la resolució els dóna la raó en l'apartat de la Seguretat Social catalana en què es parla de “preparació” de l'entitat i, per tant, aquesta seria la fórmula a seguir. “És normal que ens diguin que una estructura d'un país independent incompleix la Constitució. Només faltaria. Quan les posem en marxa s'haurà de trencar el marc constitucional”, hi afegia Aragonès.

El PP, per la seva banda, celebrava el dictamen del Consell de Garanties. El portaveu del PP, Enric Millo, assegurava que “el vaixell del separatisme impulsat per CiU i ERC ha embarrancat i té el naufragi assegurat” ja que “la columna vertebral” de l'acord entre els dos socis s'ha trencat.

LA FRASE

És normal que diguin que una estructura d'un país independent no entra en la Constitució
Pere Aragonès
diputat d'esquerra
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia