Política

Veredicte: expulsió temporal

El CGPJ aparta tres anys de la carrera judicial el magistrat Vidal

Davant la forta divisió, el ple opta per suavitzar el càstig inicial, en què es preveia l'expulsió

  • .
  • VÍDEO: Entrevista al jutge Santiago Vidal al programa L'illa de Robinson, d'El Punt Avui Televisió

Tres anys apartat de la carrera judicial per una falta molt greu. Aquest és el veredicte definitiu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sobre el paper del magistrat Santiago Vidal en la redacció de la constitució catalana i per haver-se declarat favorable al dret a decidir i haver participat de manera activa en el procés sobiranista. Tot i la duresa del càstig, la forta divisió interna va obligar anit el ple de la institució –format per 20 vocals a més del president, Carlos Lesmes– a renunciar a la proposta inicial del promotor de l'acció disciplinària, Antonio Fonseca-Herrero, d'expulsar-lo de la magistratura; una mesura que també tenia l'aval del ministeri fiscal.

Abans d'entrar a la
reunió, el grup conservador semblava disposat a imposar la seva majoria per apartar-lo definitivament, però després de gairebé set hores de debat el bloc que fa costat a Lesmes ja no era tan compacte. Així, davant la fissura que provocava dins l'òrgan judicial el fet d'expulsar-lo, es va començar a negociar una solució alternativa: la suspensió temporal perquè es considera que no va guardar fidelitat a la Constitució. En aquest cas es va optar pel màxim previst a l'article 417.14 de la llei orgànica del poder judicial –“ignorància inexcusable en el compliment judicial”–, malgrat que el ponent Rafael Fernández Valverde havia fet una proposta inicial de suspendre'l dos anys.

Divisió per blocs

Finalment, la divisió dins el CGPJ es va mantenir, però sense que es produís una fractura afegida entre blocs. Els dotze membres conservadors van avalar la sanció a Vidal, mentre que els nou membres considerats del sector progressista (nomenats pel PSOE, IU, més el vocal del PNB) s'hi van oposar i anunciaven que faran públics vots particulars.

La sanció aplicada suposa la pèrdua de la seva actual destinació. Vidal, doncs, no es podrà reincorporar a la seva plaça a l'Audiència de Barcelona. I, de fet, quan hagi passat aquest període, el magistrat s'acostarà als 64 anys. Tant és així que algunes fonts apuntaven que s'ha buscat una “jubilació de facto”.

El jutge lamentava anit la decisió de l'òrgan de govern perquè considera que es basa en criteris polítics i no jurídics i insistia a defensar la seva llibertat d'expressió. Ell, si més no, assegurava que no es penedeix d'haver participat en la redacció de la constitució catalana, i va subratllar que seguirà treballant “per a la construcció jurídica del nou país”.

Horitzó en la política

Al marge que ja ha anunciat que recorrerà contra la decisió del CGPJ al Tribunal Suprem i reclamarà que es congeli la suspensió mentre no es resol el fons de la qüestió, a hores d'ara l'horitzó professional de Vidal sembla que va dirigit cap al món de la política. I no es descarta que pugui formar part de les llistes municipals com a independent. De moment ha obert un període de reflexió.

Mentrestant, abans que el ple del CGPJ votés la sanció definitiva, les primeres decisions que s'havien de prendre durant el matí sobre l'expedient de Vidal ja van posar en evidència la divisió que hi havia entre els membres del CGPJ. Però un cop superades totes les qüestions prèvies, el ple va decidir fer una pausa per dinar i cap a un quart de cinc es va reprendre la discussió definitiva sobre si s'acceptava o no la proposta d'expulsió per la comissió de dues faltes molt greus. En aquest ocasió, i com ja va passar l'octubre passat, quan per quatre vots a tres es va decidir no suspendre'l de manera preventiva, el bloc conservador tornava a fer aigües.

Davant d'això, el primer pas va ser desestimar, per assentiment del ple, una de les dues sancions que presentava el promotor, la de l'article 417. 3 de la llei orgànica del poder judicial relativa a l'exercici d'activitats incompatibles amb la judicatura. I a partir d'aquesta retirada, el debat es va centrar en si s'aplicaven dos anys o s'optava per la pena màxima de tres anys.

LES REACCIONS

Si ets militant del PP i fas anticatalanisme et fan president del TC. Si ets un jutge català que defensa la democràcia et suspenen
Josep Rull
coordinador general de cdc
Treballarem perquè d'aquí a tres anys, quan s'acabi la suspensió, ja faci temps que exerceixi a la república
Oriol Junqueras
president d'erc
Patètica, la decisió. L'Estat espanyol té cada cop una visió més petita de la democràcia i de la llibertat d'expressió
Jordi Turull
portaveu de ciu al parlament
La injustícia del Consell General del Poder Judicial és un acte més d'intimidació del PP per retallar drets i llibertats
Joan Herrera
coordinador nacional d'ICV

Acte de suport: 8 de març a Girona

El Punt Avui i els impulsors de portal unanovaconstitució.cat han obert als seus respectius webs aquesta bústia per tal que els lectors i ciutadans que ho desitgin puguin mostrar el seu suport al jutge represaliat. El Punt Avui i la Fundació Llibreria Les Voltes, coordinadors de la campanya, entregaran a Vidal tots els missatges rebuts en un acte obert a tothom que es farà el diumenge 8 de març a L'Auditori de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia