Política

Desconnexió creïble

Núria Bosch assumirà la presidència del CATN amb la sortida de Carles Viver i Pi-Sunyer

El consell assessor d'Artur Mas prepara un darrer informe per a la Unió Europea i perdrà pes polític en favor del comissionat

El govern prepara un pla de les estructures d'estat i les normes que caldrà enllestir abans del 27-S per fer factible la desconnexió

El govern treballaamb dos “plans executius”:
les bases de l'estat que es poden aprovar i les que no

La legislatura s'esgota i el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) cedeix protagonisme. Amb l'anomenat Llibre blanc, format pel rosari de divuit informes sobre els diversos àmbits del procés, el grup d'experts que ha intentat aclarir tècnicament i jurídicament els aspectes més foscos de l'aventura sobiranista perdrà pes polític. El Comissionat per a la Transició Nacional, amb Carles Viver i Pi-Sunyer al capdavant, ha agafat el relleu de l'equip primigeni: definirà els deures del govern fins a les eleccions del 27-S i capitanejarà la projecció de les estructures d'estat pendents en un intent de donar credibilitat i viabilitat a l'opció de l'estat català i al projecte de Mas. Núria Bosch, fins ara vicepresidenta del CATN i catedràtica d'economia pública a la UB, assumirà ara la presidència del consell assessor, segons fonts del govern, i per tant la direcció de l'últim encàrrec que li ha fet l'executiu: un informe que ja està molt avançat per denunciar davant de les institucions europees tots els intents fallits de la Generalitat i dels partits sobiranistes per exercir el dret a decidir dins del marc jurídic espanyol. El relleu, segons les mateixes fonts, no requerirà un nou nomenament formal.

Viver i Pi-Sunyer surt del CATN i se centrarà a preparar el desplegament dels divuit informes amb el que el govern anomena “dos plans executius”: el primer, amb projectes enllestits que no podran ser formalment aprovats perquè desborden la legalitat espanyola i acabarien embarrancats al Tribunal Constitucional, i el segon, amb actuacions acotades a la Constitució i a l'Estatut per engrossir els embrions del que seran les eventuals estructures d'estat. A criteri del govern, el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre les esmenes del pressupost demostra la necessitat de separar els dos plans d'actuació. De fet, al Palau de la Generalitat, on asseguren que han actuat amb un escrupolós rigor al marc legal per evitar impugnacions durant tot el mandat, lamenten que la determinació d'ERC de solemnitzar l'acord per construir les estructures d'estat a través de les seves esmenes a la llei d'acompanyament hagi suposat un revés jurídic evitable.

“Un 99% de les mesures es poden preparar, però no implementar”, va admetre Viver i Pi-Sunyer en una entrevista a Els matins de TV3. Un dels projectes que el gabinet de Mas vol tenir acabat abans de les eleccions, encara que no pugui ser aprovat, és una llei constitucional provisional. No es tracta d'una constitució per a l'estat català, sinó d'una norma transitòria, breu, amb una vintena d'articles i moltes remissions a altres lleis, inclosa la carta magna espanyola i la carta de drets fonamentals de la Unió Europea, pensada per a una vigència temporal durant el procés constituent. La previsió de Viver i Pi-Sunyer és que aquest text s'assumeixi ja com a dret català en el període de provisionalitat legislativa que es pot produir entre la proclamació de l'estat i l'aprovació definitiva en referèndum de la primera constitució, com a culminació del procés constituent. Els deures del comissionat inclouen la redacció d'un acord del govern i el Parlament per demanar l'ingrés a la UE de la Catalunya independent, amb el compromís de compliment dels principis, drets i deures del club dels ara 28. També la redacció del projecte de llei de creació del banc central de Catalunya. La tesi de Viver i Pi-Sunyer és que tot el cos jurídic ha d'estar preparat per poder procedir a la desconnexió. El comissionat ha rebut l'encàrrec de desplegar els informes del CATN i ja treballa amb els departaments del govern per fixar-ne les prioritats.

14
membres
manté el Consell Assessor per a la Transició Nacional amb la sortida de Carles Viver i Pi-Sunyer. Són Núria Bosch (que n'assumirà la presidència), Víctor Cullell (secretari), Enoch Albertí, Germà Bel, Carles Boix, Salvador Cardús, Àngel Castiñeira, Francina Esteve, Joan Font, Rafael Grasa, Pilar Rahola, Josep Maria Reniu, Ferran Requejo i Joan Vintró.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia