Política

La divisió del PSC a Sant Feliu altera el tauler

Vuit llistes competiran en les municipals

La competència entre el PSC i MES pot complicar la suma amb CiU

El pacte sociovergent a inici de mandat entre dos exalcaldes i rivals tradicionals –tot i compartir cognom– va permetre el retorn de Joan Alfons Albó (CiU) a l'alcaldia guixolenca, amb Pere Albó (PSC) en el nou càrrec de vicealcalde. Moltes veus dubtaven que l'entesa fos duradora, però ha resistit fins i tot a la trencadissa al si de les files socialistes.

Ara, però, la gran incògnita per a l'endemà de les eleccions és si la suma sociovergent permetria reeditar l'acord. L'espai socialista sembla que concorrerà dividit. Pere Albó fa mesos que va anunciar la marxa al Moviment d'Esquerres (MES) amb Júlia Vendrell. I el PSC ha refet una direcció renovada amb Josep Melcior Muñoz al capdavant. Una hipotètica divisió salomònica dels vots del 2011 –amb el mateix resultat– donaria dos regidors a cada força, un menys dels cinc que tenen ara i que aniria a CiU. Però la federació ja no sumaria majoria absoluta només amb el PSC o MES. Caldria un tercer soci o una entesa inviable entre Joan Alfons Albó i Tots per Sant Feliu (TSF), que no li ha donat treva des de l'oposició.

Nou tauler de joc

Tot assenyala, però, que els resultats del 2011 són una mala guia per fer prediccions. Entre els caps de llista hi ha una certa continuïtat, però la divisió socialista, sumada als moviments per articular una candidatura de l'esquerra alternativa i l'anunci que la CUP es presentarà, podria conduir a un ple més fragmentat.

Joan Alfons Albó repeteix per CiU. També el cap de llista del partit local TSF, Carles Motas, que fa quatre anys es va situar com a segona força. Les altres cares que continuen són el republicà Jordi Vilà i l'actual portaveu del PP, Òscar Álvarez, que el 2011 no encapçalava la llista però que des del 2013 ocupa l'escó aconseguit per l'alcaldable anterior, Ángeles Sánchez.

Les novetats

Entre les altres forces, el PSC és l'únic que ja ha fet públic el número u, Josep Melcior Muñoz. Per part de MES, tot indica que Pere Albó encapçalarà la candidatura, tot i que l'anunci s'ha endarrerit per les converses amb ERC per estudiar una llista de coalició. Els republicans, però, ho han acabat descartant en els darrers dies i aniran sols. Pel que fa a ICV-EUiA, les bases de la formació s'han implicat en la creació d'una agrupació d'electors més àmplia, amb Procés Constituent. Fa pocs dies van presentar un codi ètic i un esborrany de programa, que acabaran de completar en assemblees aquest març. Encara no han triat la llista, cosa que també volen fer aquest mes. I, finalment, l'assemblea de la CUP Guíxols també acaba de donar suport a la idea de presentar una llista pròpia el 24-M. El grup també va acordar que el diumenge 15 de març presentarà la candidatura en un acte sobre polítiques municipals d'habitatge i contra l'atur. La llista, la treballaran en paral·lel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia