Política

Pujol ho nega tot i assenyala el PP

Diu que no es va lucrar amb les deslocalitzacions ni volia crear un negoci d'ITV i que tampoc té diners a l'estranger

Atribueix a l'Estat una guerra bruta contra la família

“Estic intentant digerir que amb certa precocitat he deixat de ser polític. No m'és fàcil”, va admetre Oriol Pujol Ferrusola més de set mesos després d'haver deixat l'escó. L'exsecretari general de CDC va tornar ahir al Parlament per comparèixer en la comissió d'investigació sobre frau fiscal i corrupció amb una estratègia clara: negar tots els delictes que la justícia investiga i que li imputa, no aclarir cap detall sobre el llegat de l'avi Florenci Pujol i suggerir que les investigacions sobre la seva família es deuen a una guerra bruta de l'Estat per enterbolir el procés sobiranista.

“El petit Nicolás”

Després del cop d'efecte del seu germà gran, Jordi Pujol Ferrusola, d'entregar a la comissió el CD amb la gravació “completa” de La Camarga, l'expresident del grup parlamentari de CiU va fer aflorar diverses informacions sobre els populars. Va retreure al PP que, a diferència d'ells, no ha fet cap ús polític de les informacions que tenia sobre una relació sentimental de la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho. També es va vantar d'haver mantingut el secret sobre les acusacions d'una senyora mexicana que afectaven un altre alt dirigent dels populars. Per avalar la tesi de la guerra bruta, l'exsecretari general de CDC fins i tot va revelar que es va arribar a reunir amb “el petit Nicolás”. El jove, segons va dir, duia una carta de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i tenia informació privilegiada sobre dinars i trobades privades seves, a més del contingut d'alguna conversa telefònica que no consta en el sumari. Per rematar-ho, va esgrimir que, durant les negociacions posteriors a les municipals del 2011, Sánchez-Camacho li va preguntar sobre la seva dona, Anna Vidal, i les factures que feia, de manera que disposava d'informació secreta. Pujol va ser imputat per primer cop el 2013.

Les ITV

Durant més de dues hores i mitja, i agafant-se a les seves dues declaracions judicials, Oriol Pujol va assenyalar que no es va voler enriquir amb el negoci de les ITV. “No he tingut mai la voluntat de posseir una ITV”, va dir, i hi va afegir que tampoc no va parlar amb l'empresari Sergi Alsina per crear un negoci. Quant a la seva intervenció en la designació de Josep Tous com a mediador per compte de l'administració en el conflicte per resoldre els desacords concursals, va indicar que “proposar” no és el mateix que “decidir”. També va defensar la seva gestió en el grup parlamentari. S'investiga si es va lucrar pel fet que CiU votés a favor de la llei de seguretat industrial.

L'exsecretari general de CDC va negar, així mateix, haver-se enriquit amb les deslocalitzacions d'empreses, després d'insistir que no eren tals, sinó “relocalitzacions”, perquè s'intentava evitar la pèrdua de llocs de treball. Pujol, que també està imputat per un presumpte delicte de suborn, va negar haver rebut diners a través de la seva dona per les gestions fetes per la venda de la planta de Sharp, a Sant Cugat del Vallès, i les reconversions de les instal·lacions de Yamaha a Montornès i de Sony a Viladecavalls.

El sumari recollia que Pujol es va avenir a fer de mediador perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, rebés Alsina, l'empresari amic. Oriol Pujol va fer pinya amb la declaració que ja va fer el president en la comissió, subratllant que forma part del seu càrrec rebre empresaris i resoldre conflictes quan hi ha llocs de treball en joc. “No tutelo el president Mas. Li proposo coses. Que ell decideixi si s'hi veu o no”, hi va afegir.

“No he regularitzat res”

L'expresident del grup parlamentari de CiU va ser taxatiu sobre la “deixa” de l'avi. “No tinc diners a l'estranger i no he regularitzat res perquè no tinc res a regularitzar”, va sentenciar, sense voler-hi aprofundir, en espera que el seu germà gran, que va gestionar els diners a partir de l'any 1990, declari el dia 26 al jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona. Durant la compareixença, va recordar als diputats que no venien a la comissió a escoltar respostes, sinó a fer preguntes. Per Pujol, la política s'ha “embrutit”. Va insistir, a més, en el motiu pel qual se'n va apartar l'estiu passat, setze mesos després de ser imputat: veia que la instrucció no es resoldria ràpidament –tot i que manté la seva innocència–, es va adonar que la reversibilitat com a polític era impossible i es va convertir en “alguna cosa més que una nosa” per a Convergència.

La plana major de CDC, present

També ho van fer la setmana passada amb la compareixença de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. La plana major de CDC va acompanyar ahir Oriol Pujol durant la seva declaració en la comissió d'investigació durant les dues hores llargues en què va donar explicacions al Parlament. Hi havia el coordinador general del partit, Josep Rull; el vicesecretari general de coordinació institucional, Lluís Corominas; el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, i durant bona part de la compareixença també hi havia Francesc Sánchez, coordinador de règim intern del partit.

La cúpula de Convergència va determinar que els principals càrrecs del partit assistirien a les intervencions dels membres de la família Pujol que han tingut càrrecs orgànics en la formació. Així s'ha fet amb l'expresident fundador i amb l'exsecretari general de CDC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia