Política

L'ANC empeny els partits

El nou full de ruta de l'entitat proposa impulsar una llista de país en cas que el procés entri en fase morta

La decisió final es prendria en una votació oberta als associats

Sectors de la direcció no volien reobrir el debat de la llista única

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja va avisar la setmana passada en un acte massiu a Cornellà que pretenia rellançar la precampanya del 27 de setembre i tornar a liderar el procés. El repte s'ha plasmat en la nova ponència política i el full de ruta de l'entitat en què es proposa impulsar una candidatura unitària i de país per al 27-S en cas que els partits fracassin i la transició nacional entri en via morta. La iniciativa hauria de ser ratificada en una votació oberta a tots els associats que es faria al mes de juny, en una jornada semblant a la de la consulta del 9-N. Aquest nou pas ha generat discussió en el si de la direcció, ja que un sector s'oposava a tornar a obrir el debat de la candidatura única i revifar la forta polèmica que va haver-hi entre Artur Mas i Oriol Junqueras.

Actualment, les formacions i les entitats civils estan negociant l'elaboració d'un redactat comú per incloure'l en els programes electorals i convertir el 27 de setembre en un autèntic plebiscit. Les converses es produeixen en el marc de la Taula de forces polítiques i socials per a l'Estat propi i, segons el document de l'ANC al qual ha tingut accés aquest diari, s'han de pactar uns punts mínims: el 27-S ha de tenir un caràcter plebiscitari “clar”; el termini per “completar” la independència ha de ser d'entre sis i divuit mesos des de la constitució del nou Parlament depenent de si l'Estat negocia i, si no es poden celebrar els comicis per la “ingerència” de La Moncloa, es crearà una assemblea de càrrecs electes per proclamar la independència de “forma immediata”.

L'associació ressalta que l'única manera que el 27-S es llegeixi en clau plebiscitària és que les forces hi concorrin “amb un primer punt programàtic comú que deixi clar que, immediatament després de la constitució del Parlament, aprovaran l'inici del procés que ha de portar a la independència”.

La societat colla

Si no hi ha acord, l'assemblea “es plantejarà la possibilitat d'impulsar, des de la societat civil, una candidatura de país” en què les formacions que ho vulguin també hi podran ser. L'ANC no es convertiria en un nou partit, sinó que agafaria el relleu dels polítics i faria de corretja de transmissió per tal que el procés continués. Però l'última paraula la tindrien els associats de l'ANC, perquè s'organitzaria una jornada de votació per preguntar si són favorables a articular la llista.

Es tracta, per tant, d'una mesura de pressió cap als partits que estan negociant el programa electoral. Tal com reconeix l'assemblea en la seva ponència política, els dos eixos que s'han de prioritzar a partir d'ara són “incrementar la pressió política per construir la unitat d'acció imprescindible entre la societat civil, les institucions nacionals i els partits” i també “orientar el treball per augmentar la incidència social de l'ANC, arribant a sectors socials escèptics amb la independència”.

Crítica als partits

En el document s'insisteix que l'única manera que el procés avanci és a través del consens entre tots els implicats i recorda que, després del 9-N, la societat va caure en el desànim per culpa dels partits: “Una vegada més han demostrat ser la baula més feble del procés”, remata.

L'ANC ja va utilitzar l'estratègia de collar les formacions els dies previs a la reunió entre Mas i Junqueras del 14 de gener, en què, finalment, es van anunciar les eleccions pel 27 de setembre. Llavors es va convocar una casserolada i es va apuntar l'opció d'organitzar una consulta oberta a tothom per decidir què fer, tot i que es
va suspendre quan CiU, ERC i també la mateixa ANC, Òmnium i l'AMI van arribar a l'entesa.

El nou full de ruta de l'assemblea, però, no tenia el vistiplau de tot el secretariat nacional, perquè un sector apostava per centrar-se només a eixamplar la base a favor del sobiranisme i no obrir les velles ferides que va haver-hi després del 9-N, quan CiU i ERC es van esbatussar sobre la candidatura unitària, que defensava Mas, o les llistes paraigua, que propugnava Junqueras.

El document de l'ANC no és definitiu perquè s'enviarà als òrgans territorials per tal que hi presentin esmenes i el 12 d'abril, en l'assemblea anual que se celebrarà a Lleida, s'aprovarà la versió definitiva. Aquest dia també es posaran les bases per a les eleccions internes de l'associació, que podrien ser el 17 de maig.

LES DATES

12.04.15
L'ANC
celebrarà l'assemblea nacional a Lleida, on votarà el full de ruta i es posaran les bases de les seves eleccions.
17.05.15
És la data
més probable en què se celebrarien les eleccions per escollir la nova direcció de l'assemblea.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia