Política

Forcadell: “No és cap amenaça”

PROCÉS

La presidenta de l'ANC minimitza la pressió als partits i recorda que la llista de país és l'última opció

L'entitat i Òmnium preparen un gran acte per al 24 d'abril

La possibilitat que l'ANC pugui impulsar una candidatura de país en cas que els partits no arribin a cap pacte sobre el full de ruta del 27-S ha provocat un cert malestar dins la classe política. Per intentar apagar l'incendi, la presidenta de l'entitat, Carme Forcadell, va minimitzar ahir aquesta situació i va assegurar que no es tracta de cap “amenaça” a ningú, sinó d'una opció gairebé remota. És per aquest motiu que Forcadell i el seu nucli es volen centrar a tornar a activar la massa independentista amb vista a les municipals i les eleccions plebiscitàries i ja treballen, juntament amb Òmnium, en la celebració d'un gran acte de precampanya el dia 24 d'abril.

El secretariat nacional de l'ANC va aprovar dimecres la ponència política i el full de ruta del 2015/16, en què reclama que les formacions es posin d'acord a pactar uns punts programàtics comuns per al 27-S. Segons l'entitat, els comicis han de tenir un clar caràcter plebiscitari i la independència s'hauria de proclamar en un termini d'entre sis i divuit mesos des de la constitució del nou Parlament. Si no s'aconsegueixen aquests objectius, l'ANC es plantejarà articular, “des de la societat civil, una candidatura de país”. El text s'ha enviat als òrgans territorials perquè el puguin esmenar i s'aprovarà definitivament en l'assemblea general de Lleida, el dia 12 d'abril.

Avís de CDC i ERC

El nou plantejament de l'associació ja ha rebut les crítiques d'alguns partits com Convergència. El coordinador nacional, Josep Rull, va anunciar, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que l'acord sobre el full de ruta sobiranista és a tocar i va demanar paciència. “No ens pressionem mútuament”, va etzibar a l'assemblea, i va vaticinar que si finalment l'ANC presenta una llista al marge de la de CiU, ERC i la CUP, el més beneficiat seria Rajoy, “que aplaudiria amb les orelles”. Per la seva banda, ERC tampoc no entén els moviments de l'ANC i lamenta que es torni a encetar la polèmica sobre la candidatura unitària, un escenari que consideren superat després de l'entesa que van segellar Artur Mas i Oriol Junqueras el 14 de gener passat.

Forcadell va provar d'aturar aquest tsunami i, just després de la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, va afirmar a la premsa, amb relació a la proposta de la llista de país: “Gairebé ni la considerem.” I va assenyalar que si l'ANC ha de fer aquest pas endavant “voldrà dir que anem fatal, ja sigui per la falta d'acord entre els partits o per l'agressió per part de l'Estat”. També va negar que fos una mesura de pressió ni una “amenaça” cap als partits. “És una constatació, però estem convençuts que ens posarem d'acord sobre el full de ruta comú. De fet, ja estem d'acord en bastants aspectes”, va asseverar.

Discrepàncies

Precisament un sector de la direcció de l'ANC, en el qual hi havia la mateixa Forcadell, era contrari a incloure en la ponència política aquesta possibilitat de la llista unitària, però finalment es va arribar a un pacte de mínims i es va acordar que la candidatura només s'executaria en un cas d'extrema gravetat. La decisió final, però, la prendrien els associats, ja que l'assemblea faria una consulta per veure si hi estan d'acord.

Mentrestant, l'ANC i Òmnium Cultural estan preparant les municipals i el 27-S seguint l'esquema d'Ara és l'hora, la campanya conjunta que van fer pel 9-N, i ja han programat un gran acte públic per al 24 d'abril.

LES REACCIONS

Si l'ANC ha de fer una candidatura, voldrà dir que anem fatal i que els partits no s'han posat d'acord
Carme Forcadell
PRESIDENTA DE L'ANC
Si anem amb la llista de CiU, ERC i la CUP, i [a banda] la de l'ANC, Rajoy aplaudirà amb les orelles
Josep Rull
COORDINADOR DE CDC

Els deu passos cap a la independència

El full de ruta de l'ANC preveu deu passos a seguir:

Majoria social

Ampliar la base a favor del procés.

Municipals

Han de ser llegides en “clau nacional”.

Càrrecs electes

Es prepara l'assemblea de càrrecs electes per si l'Estat suspèn l'autogovern o les eleccions.

27-S

S'han d'interpretar amb caràcter “inequívocament plebiscitari”. Si no és així, l'ANC podria impulsar una llista de país.

Procés en marxa

Es farà una declaració d'inici del procés de constitució del nou estat.

Procés constituent

Es preparen totes les estructures i una constitució provisional.

Comicis espanyols

Es pot impulsar una llista unitària o no presentar-s'hi.

Sobirania

S'aniran fent “actes d'exercici de sobirania”.

Independència

Es produiria entre 6 i 18 mesos després de la constitució del nou Parlament.

Reconeixement

Es faran accions pel reconeixement internacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia