Política

Suport massiu a Santi Vidal

Unes 1.500 persones omplen l'Auditori de Girona per solidaritzar-se amb el jutge inhabilitat

L'acte esdevé una crida a la unitat sobiranista i la fe en el procés

“Tots som el jutge Vidal.” El clam de les 1.500 persones que omplien l'Auditori de Girona va retronar amb força ahir al migdia per tancar l'acte de suport al magistrat que ha estat expulsat durant tres anys de la judicatura per haver redactat un esborrany de constitució catalana en les seves hores lliures. “Tots som igual d'importants i de prescindibles, no sóc màrtir ni líder de res”, responia ell, agraït, després que el president del grup d'El Punt Avui, Joaquim Vidal, li lliurés en un USB els més de 5.000 missatges de suport que el diari i el web Unanovaconstitucio.cat –un fòrum pensat per debatre l'esborrany de carta magna de Vidal que ja ha rebut més de 60.000 visites en tot just un mes– han recopilat en els últims dies.

L'acte, interromput per constants aplaudiments en tots els parlaments, va fer palesa la solidaritat amb Santi Vidal, que va rebre l'escalf de tots els ponents. “Gràcies per la dignitat; no tothom està disposat a fer el sacrifici que tu has fet”, lloava l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. “És propi de països civilitzats reconèixer els gestos de coratge ciutadà”, constatava el sociòleg Salvador Cardús, membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, que ho comparava amb el cas de Rosa Parks, l'afroamericana que als anys cinquanta va iniciar la lluita per la igualtat de drets amb un acte de desobediència en un bus. “Defensem un company que pateix per la defensa dels seus ideals”, deia Joan Matamala, director de la Fundació Llibreria Les Voltes de Girona, que feia extensiu el reconeixement a tots els que, “de manera més anònima però no menys dolorosa, han patit la repressió de l'Estat espanyol per raó de les seves idees”. “És una barbaritat, un despropòsit i una depuració política en tota regla”, indicava Xevi Xirgo, director d'El Punt Avui, i hi va afegir que, davant la disjuntiva que el feia triar entre feina i dignitat, Vidal “va decidir que perdria la feina”. “Li han aplicat l'ordeno y mando, i té tot el nostre suport”, concloïa.

El jutge va agrair tots aquests “nivells de solidaritat impagables” i va lamentar que no valgués per a res que en 27 anys de carrera hagi dictat més de 10.000 sentències, totes d'acord amb la Constitució espanyola. “Creia que això era compatible amb el meu desig de voler un estat propi i una constitució millor, però només els règims autoritaris com l'espanyol són incapaços de comprendre-ho”, lamentava, i denunciava així la “indignitat” del poder estatal.

La decisió, a finals de març

El matí, en tot cas, va suposar també una reafirmació del procés sobiranista. Així, Vidal, que ha rebut una “allau” d'ofertes professionals però també polítiques per entrar en llistes en els propers comicis electorals, va dir que farà públic a finals de març el seu futur, però ja va aprofitar per fer una crida a la unitat dels partits. “El destí no pot ser posat en perill per les disputes fraternals dels nostres representants polítics”, reclamava, en presència de dirigents com el coordinador general de CDC, Josep Rull, i l'eurodiputat d'ERC, Josep M. Terricabras. “És l'hora de sumar, no de dividir-nos”, clamava, després de refermar el compromís de seguir treballant per “un estat català republicà”.

La seva no va ser l'única crida a recuperar la unitat d'acció. “Es tracta de la supervivència de la nació catalana per sobre de tota política”, recordava Matamala, a parer del qual “es fa molt difícil d'entendre” que, per “partidisme”, s'hagi malmès tota la força demostrada el 9-N. També Cardús va demanar unitat a totes les sensibilitats de l'independentisme, si bé feia més èmfasi en la confiança per no deixar-se “acovardir” per les maniobres que puguin arribar de l'Estat en el “tram més difícil de tots”, el que ve ara. “Cal convertir aquest acte en una manifestació d'afirmació orientada més al futur i al nord que al passat i a l'oest”, insistia Cardús, abans de repassar el full de ruta immediat. “Mandat democràtic clar”, que ha d'arribar el 27-S; “rigor” per minimitzar els riscos socials i jurídics de la transició, en què “s'està treballant”, i “reconeixement internacional”. “No hi ha cap patró ni cap precedent, és un procés inèdit i incomparable, i hem de seguir el nostre camí”, recordava. I és que el model del futur, augura, potser és el català.

LES FRASES

El règim espanyol es diu demòcrata, però no obeeix els principis fonamentals de la democràcia
Carles Puigdemont
alcalde de girona
No conec ningú, encara, que volgués la independència fa sis mesos i ara digui que hi ha renunciat
Salvador Cardús
sociòleg. membre del catn
Cal que els nostres polítics percebin aquesta força per posar davant de tot els interessos de país
Joan Matamala
director fundació les voltes
La Santa Inquisició ha sortit una vegada més en defensa de la sagrada Constitució
Santiago Vidal
jutge

Avui, resum a ‘L'illa de Robinson'

El Punt Avui Televisió, dins del programa L'illa de Robinson, emetrà avui, a partir de les nou del vespre, un exhaustiu resum de l'acte d'ahir, que va desbordar totes les previsions d'assistència. De fet, va obligar a tancar la sala simfònica de l'Auditori de Girona, la principal, que es va omplir de gom a gom, i a obrir-ne una altra, la de cambra, perquè la resta ho seguís des d'allà. Hi van ser representats un grapat de partits (CDC, ERC, el PSC, ICV, la CUP, Avancem, MES i Reagrupament) i entitats (l'ANC, amb Carme Forcadell; Òmnium, amb Muriel Casals; Súmate, amb Eduardo Reyes; la UGT, amb Josep M. Àlvarez, i la Unió de Pagesos, amb Joan Caball). Així mateix, hi havia delegacions de la Comissió per la Dignitat, CCOO, l'AMI, l'ACM, el Cercle Català de Negocis, la Plataforma per la Llengua, la Fundació Catalunya Estat, el Col·legi d'Advocats i la Cambra de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia