Política

SAMI NAÏR

POLITÒLEG I FILÒSOF FRANCÈS

“L'islam ja forma part de la identitat catalana”

“Cal aprendre que un es pot dir Raixid o Mohammed i alhora ser un ciutadà més d'aquest país”

“No estic d'acord amb l'estratègia occidental contra Estat Islàmic ja que és perillosa”

“Si l'Estat sirià, amb Al-Assad o sense, desapareix, ens enfonsem tots”

UNA MENT LÚCIDA
Francès d'origen algerià, Sami Naïr (1946) ha combinat l'activitat acadèmica amb la política. Va ser assessor dels governs socialistes de Lionel Jospin i eurodiputat (1999-2004). Catedràtic de ciència política, sociòleg, filòsof, assagista, columnista... Naïr és una ment lúcida que ajuda a comprendre el món en què vivim.
Amb la destrucció de l'Iraq, Occident va obrir la capsa de Pandora a la regió

Convidat pel Centre Euro Àrab de Catalunya, el prestigiós politòleg francès Sami Naïr va parlar divendres a Barcelona de convivència entre identitats religioses i d'islamofòbia.

Hi ha islamofòbia a Europa?
Més que un rebuig a l'islam –la gent no el coneix, realment–, hi ha una representació negativa de la immigració, sobretot de la magribina. I aquesta actitud negativa cristal·litza al voltant de l'islam. Aquests immigrants són ara ciutadans dels països d'acollida i viuran permanentment aquí, de manera que el problema és entendre que l'islam s'ha convertit en una part de la identitat, de la cultura catalana i espanyola. Hi ha musulmans catalans i s'ha de conviure amb aquest fet. Cal aprendre que un es pot dir Raixid o Mohammed i alhora ser un ciutadà més d'aquest país. I hi ha un altre aspecte.
Quin és?
La politització de l'islam, especialment des de la revolució iraniana [1979]. Des de finals dels anys 70-80, l'islam s'ha convertit en una ideologia política. Des de llavors, hem conegut l'auge d'aquest islam, les guerres a l'Orient Mitjà, la destrucció de l'Iraq... Aquests moviments integristes s'han convertit en subjectes polítics. Si a això hi afegim la destrucció dels estats seculars àrabs durant els darrers anys, tot plegat fa que una part de la població d'aquests països no vegin una sortida als seus problemes i entrin a la vida política internacional amb mètodes absolutament rebutjables. I tot això, “cuinat” pels mitjans, que igualen islam a islamista i terrorista.
La islamofòbia entra en el discurs polític?
Hi ha partits, grups polítics a Europa que utilitzen la immigració musulmana com a cap de turc i que fan de l'islam la característica fonamental de la crítica a aquesta immigració. Per exemple, a França als anys 80, Le Pen pare deia dels immigrants que eren “la cinquena columna del comunisme” perquè molts participaven en les lluites obreres. Ara no, ara es diu: “Tots són de la mesquita.” La islamització negativa de tota la immigració s'ha convertit en tema polític.
La convivència entre comunitats ha fracassat a França?
No. El que ha fracassat és la integració social i no només per als fills dels immigrants, sinó per al 30% de la població, sobretot arran de la crisi actual.
Comparteix l'estratègia occidental de frenar l'expansió d'Estat Islàmic amb bombardejos?
He de confessar que no estic d'acord amb aquesta estratègia, perquè és perillosa. Hem d'analitzar quins elements ens han portat fins aquí. El primer fenomen, i per mi clau, ha estat la destrucció de l'Iraq. Quan Occident destrueix l'Iraq obre la capsa de Pandora, desferma els odis entre identitats, manipulats per l'Iran, l'Aràbia Saudita, els Estats Units... El segon element han estat les primaveres àrabs.
Què ha passat?
El règim d'Al-Assad va reaccionar violentament contra la revolució i lluita per mantenir l'estat. Si l'Estat sirià, al marge de Baixar al-Assad, desapareix, tindrem una generalització dramàtica i incontrolable de la situació, ens enfonsarem tots.
Què cal fer, doncs, a Síria?
Cal buscar una aliança amb els països àrabs de la regió, implicar més el món àrab. Hem d'entendre que cal mantenir, amb o sense Baixar al-Assad, l'Estat sirià i reconstruir com més aviat millor un Estat iraquià que tingui el consens de totes les forces iraquianes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia