Política

Per un Estatut d'autonomia a la Catalunya Nord

El lema del col·lectiu SEM és 'Catalunya Nord, un territori, un estatut, una institució'

En formen part l'ANC, la Federació d'entitats, CDC, ERC, Unitat Catalana, CUP i Els Verds

“Les especificitats de Catalunya Nord, tan històriques, culturals com lingüístiques, la proximitat amb Catalunya, el seu retard i les seves potencialitats, mereixerien i justificarien abastament un estatut particular al si de la república francesa.” Amb aquesta reivindicació autonòmica s'han unit partits polítics i entitats ciutadanes de la Catalunya sota administració francesa per impulsar una plataforma unitària.

La reforma territorial francesa instituint la fusió de les regions entrarà en vigor el 2016 després de les eleccions regionals del desembre 2015. El Languedoc-Roussillon s'haurà de fusionar amb Midi-Pyrénées. Això suposarà la desaparició de l'executiu actual del departament dels Pirineus Orientals (Catalunya Nord) i les seves competències actuals seran traspassades a la nova macroregió resultant de la fusió de les dues actuals.

És en aquest context que s'acaba de crear SEM (som, en català rossellonès) amb el lema Catalunya Nord, un territori, un estatut, una institució.

Està formada per la Federació per a la defensa de la llengua i la cultura catalanes, la territorial nord-catalana de l'ANC, Convergència Democràtica de Catalunya, Unitat Catalana, CUP, Esquerra Republicana de Catalunya i Europe Ecologie Les Verts.

La plataforma vol “promoure en el debat públic, en els estaments culturals, socials, econòmics i polítics de Catalunya Nord, la reivindicació d'un Estatut Particular per Catalunya Nord.” El seu objectiu consisteix en “obtenir de la Regió i de l'Estat, el traspàs a una institució pròpia una delegació de competències.”

Aquestes competències afectarien prioritàriament sectors com l'ensenyament del català i la co-oficialitat català-francès, la cultura, el patrimoni, el turisme, el medi ambient, les infraestructures de comunicació i transport i les relacions transfrontereres, entre altres. Les competències s'haurien d'acompanyar “amb els necessaris traspassos financers corresponents i la gestió dels fons europeus afectats a projectes del territori.”

El col·lectiu “no es fixa cap data per dur a terme els seus objectius i queda obert a tots els ciutadans sense exclusiva d'origen, actors econòmics i polítics, entitats i sindicats que comparteixin una reivindicació democràtica i ciutadana per tirar endavant els interessos del territori i la seva identitat catalana.”

Les col·lectivitats territorials dins l'Estat francès ja existeixen a Còrsega i als territoris d'ultramar com Martinica i Nova Caledònia D'altres com Savoia o la Mosel·la ho han demanat com ho fa ara la Catalunya Nord. La integració en una nova macroregió sense cap mena de garanties respecte al desenvolupament, ni reconeixement de les especificitats, “significaria un retrocés i una pèrdua encara més forta de la nostra identitat” afirmen els signants del col·lectiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia