Política

Desmemòria històrica emòria històrica

“70 anys de pau”, tot i el franquisme

Una sèrie de monedes de la Fàbrica Nacional de Moneda y Timbre commemora la pau a partir del final de II Guerra Mundial i obvia la dictadura

La peça, dedicada a Europa, també oblida conflictes comla Guerra dels Balcans

Europa fa 70 anys que viu en pau. La dictadura franquista (1939-75) i altres episodis bèl·lics més recents com la Guerra dels Balcans (1991-2001) no han estat rellevants per als impulsors de la sèrie que la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre ha editat amb l'objectiu declarat de commemorar el final de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), i l'assolit de causar estupor a les xarxes socials amb una iniciativa que ha ferit no poques sensibilitats. Per més inri, alguns recordaven que el lema de la sèrie és quasi calcat al creat l'any 1964 per l'aleshores ministre de Información y Turismo Manuel Fraga per commemorar el 25è aniversari del final de la Guerra Civil espanyola (1936-39), i que va servir d'excusa i de fil conductor d'un reguitzell de reportatges produïts i emesos en el No-Do per a major glòria del règim.

La sèrie és una de les primeres fetes per a col·leccionistes que inclou la figura de Felip VI en el seu anvers. En el revers, hi apareix un colom amb una branca d'olivera. L'edició es compon de dues monedes: la de plata, batejada com a 8 rals, té un valor de deu euros mentre que la d'or, anomenada quatre escuts, en val 200. El preu de venda al públic, ja sigui en botigues de filatèlia o a través de internet, és de 675 euros en el cas de les peces d'or, i de 45 en el de les de plata. El preu del lot conjunt és de 720 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia