Política

L'última enganxada pels bous a l'Ebre

Intercanvi de retrets per la regularització pendent de les proves de bravura a Alfara de Carles, que el Parlament va desestimar la setmana passada

El PSC vol declarar els correbous “patrimoni cultural i festiu” català

El blindatge dels correbous de les Terres de l'Ebre tampoc no és un tema del tot tancat a Catalunya. Després que un jutge prohibís l'any passat, arran de la denúncia d'entitats de defensa dels animals, les proves de bravura amb públic (sobretot turistes) que continuaven fent algunes ramaderies a Alfara de Carles, una modalitat que va quedar fora de la llei específica d'empara del 2010, el Parlament va aprovar al juny una resolució per demanar al govern que les regularitzés, ja que hi ha consens polític al territori que són un factor clau per dinamitzar l'economia. La solució s'ha anat demorant i, potser per evitar la pressió de partits i associacions de defensa dels animals, CiU ho va voler regularitzar a través d'una esmena la setmana passada a la llei d'acompanyament dels pressupostos, que proposava un canvi en la llei de protecció dels animals del 2008 per refermar la prohibició dels toros i la legalització dels correbous, sempre sense causar dany als animals, i hi afegia les “proves de bravura”, en instal·lacions fixes o recintes habilitats, per part de professionals degudament inscrits i amb autorització municipal prèvia. ERC, però, s'hi va oposar perquè considera que la legalització només s'ha de fer per al cas d'Alfara, i en canvi el text obria la porta a legalitzar-ho en qualsevol punt de Catalunya. A última hora, en vista de la manca d'acord que podia fer trontollar el pacte pressupostari, CiU va optar per retirar l'esmena, però el PSC en va mantenir una d'idèntica que va ser rebutjada amb els vots en contra de CiU –tret de les dues diputades de l'Ebre, que hi van votar a favor amb el PSC, el PP i C's–, ERC, ICV i la CUP.

La polèmica s'ha ampliat aquesta setmana. Dilluns el PSC de l'Ebre acusava CiU i ERC de “jugar brut” amb el territori, pel fet de no complir el compromís adquirit pel Parlament al juny, i els exigia que rectifiquessin. “Em sento enganyat, menyspreat, especialment per Lluís Salvadó (número 3 d'ERC)”, acusava durament l'alcalde d'Alfara, Josep Mas. El PSC ja deia que treballarà perquè es declarin els correbous “patrimoni festiu i cultural de Catalunya”. Paral·lelament, l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre ha retret la posició dels republicans i ha anunciat una manifestació a Amposta si la qüestió no es resol abans de les municipals.

Ahir mateix, en declaracions a ACN, el president d'ERC a l'Ebre, Gervasi Aspa, qualificava l'amenaça de “partidisme electoralista”, i alhora acusava CiU de fer un “ús partidista” dels correbous, ja que recordava que “és al govern a qui toca solucionar aquest problema”. Aspa reclama que es torni al consens territorial que va facilitar la llei del 2010. Això sí, el consistori republicà d'Alcanar també ho ha aprofitat per reclamar al govern, a qui retreu greuge en el tracte, que regularitzi la festa amb bous del port de les Cases d'Alcanar, per la qual se li ha obert un expedient sancionador arran de la denúncia d'una entitat animalista que assenyala que la modalitat tampoc no s'empara en la llei del 2010.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia