Política

El govern espanyol fixa en el 0,834% l'interès dels préstecs als territoris

Hisenda assegura que Catalunya s'estalvia més de 8.000 milions d'euros gràcies als instruments de finançament autonòmic

Les administracions que compleixin el límit de dèficit es continuaran beneficiant d'un tipus del 0% fins al 2018

L'Estat tornarà a cobrar l'any que ve interessos pels préstecs als territoris que no compleixin l'objectiu de dèficit. El ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha fixat aquest dijous el tipus d'interès que regirà els instruments de finançament extraordinaris en el 0,834%.

El nou tipus d'interès s'aplicarà a partir de 2016 al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i al Fons Social.

En el cas del Fons de Facilitat Financera, al qual es poden acollir des d'aquest any les administracions que compleixen el límit de dèficit, es continuarà aplicant un tipus del 0% fins al 2018.

El departament liderat per Cristóbal Montoro ha destacat aquest dijous en un comunicat que els territoris s'estalviaran un total de 22.647,8 milions d'euros “al beneficiar-se dels avantatges financers de la seva adhesió als diferents mecanismes extraordinaris de finançament” des del 2012 fins ara.

El ministeri calcula aquest estalvi tenint en compte la diferència entre els tipus d'interès existents al mercat als que podrien accedir les Comunitats Autònomes i els del FLA, el Pla de Pagament a Proveïdors, el Fons de Facilitat Financera i el Fons Social, ja siguin del 0% o del 0,834%.

Segons Hisenda, Catalunya és el territori que s'haurà estalviat més diners gràcies a aquests “instruments extraordinaris”. En concret, un total de 8.026,86 milions en tot el període d'aplicació d'aquestes operacions, el 35,4% del total.

El País Valencià se situa en el segon lloc amb 4.918,51 (21,7%) seguida d'Andalusia, que s'estalvia 3.969,42 milions, el 17,5%. Hisenda subratlla que aquestes tres territoris sumen el 74,7% del total estalviat.

Des del 2012 i fins al 2015 les administracions autonòmiques rebran una liquiditat total de 167.476 milions d'euros. Si s'hi sumen les mesures que han rebut les entitats locals en el mateix període, la liquiditat total de les administracions territorials és de 184.167 milions, destaca el ministeri.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia