Política

CiU i ERC no sumarien majoria absoluta en les eleccions al Parlament

El percentatge d'indecisos es redueix a la meitat respecte l'any passat, amb l'11%

David Fernández és el líder polític millor valorat pels enquestats

Si avui se celebressin eleccions al Parlament, hi hauria empat tècnic entre Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana (ERC), entre u i dos diputats. Aquesta és la conclusió del darrer sondeig de la Generalitat, el Baròmetre del Centre d'Estudis i Opinió (CEO), corresponent al primer trimestre d'enguany. Així, mentre que la federació de Ci€U obtindria entre 31 i 32 escons, ERC quedaria per sota per la mínima, entre 30 i 31 diputats.

Pel que fa a les formacions de Podem i Ciutadans, aquestes arrabassarien la tercera posició a PSC, amb una forquilla de 16-17 diputats cadascun. El PSC (11-12) passaria de la tercera força a ocupar el cinquè lloc, per sota del PP (13-14). Les CUP és a prop de triplicar la seva presència parlamentària, amb un grup d'entre 10 i 11 diputats i, finalment, ICV-EUiA obtindria entre 6 i 8, que perdrien entre cinc i set diputats. El percentatge d'indecisos són del 11,6% dels enquestats, una dada que reflexa que hi ha una clara reafirmació de la identificació política, si tenim en compte que es redueix a la meitat els indecissos de l'any passat, quan representaven el 22,9%.

El sondeig dibuixa un escenari negatiu per a CiU, que seria la força que més diputats perdria en termes absoluts, que deixarien d'ocupar al voltant de 20 escons. El baròmetre del CEO, en canvi, sí mostra que CiU guanyaria a Catalunya amb 12 diputats a les eleccions estatals, seguit prop de Podemos (11-12) i Esquerra, que quedaria tercer, amb 8-9 representants.

Pel que fa a valoració dels líders, el més ben valorat és David Fernández (CUP) amb una valoració de 5,88 que, juntament amb els líders d'ERC Alfred Bosch (5,25) i Oriol Junqueres (5,05) passen l'aprovat. La resta dels dirigents suspenen, com ara Joan Herrera (4,48), Artur Mas (4,42), Duran i Lleida. Les personalitats polítiques pitjors valorades són els populars Alícia Sánchez-Camacho (1,38) i Jorge Fernández Díaz (2,08).

Si la mostra d'aquest baròmetre es traslladessin als resultats de les properes eleccions parlamentàries del 27-S, les configuracions al Parlament mostren un desplaçament de l'eix ideològic cap a l'esquerra. Mentrestant, l'eix sobiranista romandria gairebé sense canvis, únicament amb un augment intern de presència de formacions esquerranes. Així, si bé la suma d'Esquerra i CiU no obtindria la majoria absoluta que avui dia sí disposen, l'independentisme representaria la majoria absolut parlamentària si s'hi afegeixen a les CUP, i el dret a decidir seguiria comptant amb tres quartes parts si s'hi afegeixen, a més, a ICV-EUiA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia