Política

IVONNE MANSBACH-KLEINFELD

ACTIVISTA SOCIAL ISRAELIANA

“Els palestins són mà d'obra barata per a Israel”

“La majoria dels ‘checkpoints' no són per entrar a Israel, sinó dins dels territoris, per protegir els colons”

“Som un país militarista on la dona només té el paper de ser mare i procrear perquè hi hagi més soldats”

“Amb l'ocupació, Israel hi guanya molt”

Només dones
Checkpoint Watch és una associació de dones israelianes que reporten i denuncien l'ocupació de les terres de Cisjordània.

Ivonne Mansbach-Kleinfeld, jueva israeliana i guatemalenca d'origen, és una de les integrants del grup Checkpoint Watch, fundat el 2001, uns mesos després de l'inici de la segona intifada. Visita Barcelona convidada per l'Iemed (Institut Europeu de la Mediterrània).

Per què neix l'organització?
Hi ha molts problemes per als palestins que treballen a Jerusalem. L'economia palestina està basada en la feina que fa a Israel. Els palestins són els proletaris d'Israel, són mà d'obra barata. Per entrar a treballar al matí, han de fer cues tota la nit als checkpoints [controls fronterers], en condicions infrahumanes, gairebé ni dormen.
I qui la forma?
Som dones grans. Moltes són filles de persones que van viure l'Holocaust i que volien veure què passava, si hi havia una injustícia la volien denunciar. Passem hores allà.
Només són dones. Per què?
Perquè tenim un llenguatge diferent, no militarista. En un país netament bel·licista on la dona només té el paper de ser mare i procrear perquè hi hagi més soldats. També ens vam trobar que els homes que volien col·laborar amb nosaltres, també jueus, havien estat soldats, i sempre passava que es barallaven. I per això vam decidir que prou.
I què fan vostès?
Fins al 2001 no hi havia cap problema per passar dels territoris ocupats cap a Israel. Tenia molts amics palestins, de Ramallah, i vaig voler veure què passava. Després es van començar a crear els checkpoints per evitar el pas de palestins a Israel, es van fer lleis...Vam començar a documentar els controls, volíem explicar a la societat israeliana que és una violació dels drets de lliure moviment. Pensàvem que si ho denunciàvem la gent reaccionaria, però no ha estat així. Hem fet documentals, pel·lícules... Cada cop hi ha menys interès. També acompanyem als tribunals, perquè a Israel un palestí és culpable fins que es demostri el contrari. No és un procés jurídic normal. Però paradoxalment nosaltres fem el joc a l'Estat.
Per què?
Perquè s'adona que hi ha organitzacions humanitàries que hi són..., però nosaltres no hi som 24 hores! És un dilema: ajudar o no ajudar... Hi ha grups que han decidit no actuar per no legitimar el sistema.
I llavors hi intervenen?
Si podem, sí. Com ara en el cas d'un taxista palestí al qual un soldat israelià li va trencar els vidres del cotxe amb un cop de fusell. El soldat li donava ordres, però el palestí no ho va entendre. Després el van acusar de voler-lo atropellar. Per aquest acte li haurien pogut caure 20 anys de presó. El vam acompanyar i vam declarar a favor seu. Vam esperar hores... Expliquem que aquests controls no serveixen per controlar els terroristes, que entren per on volen.
Quants palestins entren cada dia a Israel per treballar?
Són unes 50.000 persones. Però el més important és que la majoria de checkpoints no són per entrar a Israel, sinó a dins dels territoris per protegir els colons. El 2014 hi havia 99 llocs de control, 59 a dins dels territoris ocupats, on hi ha més de 100 assentaments jueus. Un altre dels objectius és que els palestins no puguin cultivar les seves terres.
Està justificada la por dels israelians?
Està molt alimentada. Els atacs són molt esporàdics i es poden controlar. La manera d'evitar-ho és donar esperança. Si la gent no hi té res a perdre...
I per què no interessa el que passa?
Hi ha una criminalització de tot allò palestí. Cada dos o tres anys hi ha atacs criminals a la franja de Gaza. Passen uns mesos i ja ningú parla dels més de 2.000 morts, entre els quals 400 nens. A Israel la gent s'hi ha acostumat, és el dret a defensar-nos. Israel hi guanya molt, amb l'ocupació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia