Política

Iceta manté que no hi haurà sortida per a Catalunya sense consulta

Defensa la reforma constitucional i, si és rebutjada en referèndum, aposta per obrir la via del Quebec

“Fa quatre anys que es fan promeses que no es poden complir”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, deixa clar que l'enfrontament entre Catalunya i Espanya no té sortida sense que els catalans es pronunciïn en referèndum, ja sigui per legitimar un estat federal o per legitimar la independència. Però avisa que unilateralment, sense pactar amb les Corts espanyoles, no és possible fer ni una cosa ni l'altra.

Així ho afirmava en la primera entrevista, que li feia el director Xevi Xirgo, a El Punt Avui Televisió. Iceta expressava tots els seus dubtes sobre el full de ruta sobiranista en vista de les passes fetes pel president Mas, però també per ERC. De Mas recordava que va dir que no hi hauria eleccions plebiscitàries sense llista unitària del sobiranisme i, en canvi, ha anunciat unes eleccions per al 27-S en què els independentistes concorreran per separat. Quant al full de ruta amb ERC, diu que no cal que esperin a tenir una majoria el 27-S si ja la tenen ara ni a fer una declaració de sobirania l'endemà si la que ja ha fet el Parlament no ha tingut cap recorregut polític.

De fet, Iceta avisa que una majoria parlamentària no és suficient per a la independència sense un referèndum. I recrimina als partits i al moviment independentista: “Encara ningú m'ha explicat com s'assoleix la independència dins de la Unió Europea i dins d'un estat democràtic sense negociar amb el govern d'aquest estat.” El primer secretari del PSC avisa que redactar una constitució i fer una declaració de sobirania “no ens farà independents” i creu que “el mínim que es pot dir del full de ruta és que no està prou apamat”, una diagnosi que Iceta creu que comparteixen molts independentistes molestos per com estan conduint el procés CiU i ERC.

Per això, el líder socialista critica el rumb de la política catalana: “Fa quatre anys que es fan promeses que no es poden complir. Quan necessitàvem complicitats molt àmplies per abordar el problema, hem fet el contrari.” Iceta defensa que el camí més viable és una reforma constitucional que s'hauria de posar a consulta dels catalans. Si la rebutgen, Iceta és partidari d'abordar aleshores el referèndum independentista a imatge de la llei de la claredat canadenca i el Quebec, un camí que admet que avui no és factible a Espanya.

LES FRASES

Encara ningú m'ha explicat com s'assoleix la independència dins de la UE i d'un estat democràtic sense negociar
Quan necessitàvem complicitats molt àmplies per abordar el problema amb Espanya, hem agafat el camí contrari
Amb 1,8 milions de catalans o una majoria parlamentària, no n'hi ha prou. Cal un referèndum
Miquel Iceta
primer secretari del psc
El mínim que es pot dir del full de ruta és que no està apamat. Fer una constitució i una declaració no ens farà independents
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia