Política

JULI CUÉLLAR

CANDIDAT DE LA CUP A MATARÓ

“Hem continuat fent feina de formigueta i picant pedra”

La CUP presenta nou candidat a la capital del Maresme després de vuit anys a l'oposició amb un sol regidor i sent crítics amb el model de ciutat i l'urbanisme

Invertir més en polítiques socials i intervenir als barris

EL PARLAMENT
“És una projecció mediàtica que no havíem tingut. Hi ha gent que se'ns ha apropat”
PRECARIETAT
“S'ha de rescatar les persones i no el deute bancari, que ha estat l'obsessió del govern de CiU”
CAN FÀBREGAS
“Amb dos anys no han fet els deures i és clar que ho haurà de resoldre qui entri al govern”

A Mataró la CUP es va avançar i va obtenir representació municipal el 2007, molt abans que al Parlament de Catalunya. Vuit anys a l'oposició amb el regidor Xavier Safont-Tria, que ara dóna pas a un nou candidat.

Passa a primera línia. Un relleu volgut o forçat?
Hi ha motivacions personals i si no s'havia fet abans el canvi és perquè estàvem molt contents de la feina feta. Tenim limitats els mandats i s'ha complert.
Quin balanç en fan?
Tenim més gent a darrere del projecte de la CUP. Hem pogut definir un model de ciutat, amb les idees clares i molt crítics amb projectes urbanístics.
Vam entrar a fons amb la fiscalització del govern tripartit sobre l'afer de Can Fàbregas i de Caralt. En el segon mandat vam quedar a set vots d'obtenir un segon regidor i hem continuat fent feina de formigueta i picant pedra.
La CUP salta al Parlament el 2012. Això com es traduirà en aquests comicis?
És una projecció mediàtica que mai havíem tingut. L'altaveu que representa el Parlament pot fer que molts mataronins que no s'havien plantejat de votar la CUP ens vegin amb uns altres ulls. Hi ha gent que se'ns ha apropat. S'inicia un nou cicle polític, en clau plebiscitària i constituent i volem donar la veu al poble per propiciar la recuperació de totes les sobiranies que donen sentit a la reivindicació independentista.
Quina és la radiografia de la ciutat?
Tenim unes xifres d'atur i de precarietat a tots els nivells, educatiu, laboral i famílies en situació d'exclusió. Això ens ha obligat a girar la mirada a aquestes situacions d'emergència social. Per això volem que es rescati les persones per damunt del pagament del deute bancari, que ha estat l'obsessió de l'actual govern de CiU.
Però el govern diu que s'ha invertit més que mai en benestar social?
Això venen. S'ha doblat la xifra, però és insuficient. Quan s'alliberen diners es destinen tres milions a pagar el deute del Rengle i a fer clientelisme a quatre mesos de vista de les eleccions fent inversions amb diners que han arribat de la Diputació i ajornant el deute, que es dispararà els propers anys. I tot amb un pressupost prorrogat, en què els partits polítics no hem pogut dir-hi la nostra.
No ha millorat el diàleg?
Alguns aspectes del tic expeditiu amb què actuava el tripartit, sobretot el PSC amb les crosses d'ERC i ICV, han canviat. Però han anat fent la viu-viu i amagant informació.
Però la CUP ha tancat acords com el de Can Fàbregas.
Era prou important perquè pot perjudicar les finances municipals i vam accedir a refer el mal i reconstruir la nau a la vorera del davant. Però en dos anys no han fet els deures i és clar que ho haurà de resoldre qui entri al govern. No volem signar cap pròrroga a corre-cuita.
El mandat acaba amb l'escàndol de Pumsa.
Per nosaltres el paral·lelisme és que alguns es creien que Mataró era com Marbella i que es podia especular fent servir diners públics. En comptes de donar resposta a problemàtiques urbanístiques i d'habitatge, tenim una gestió opaca. No es pot continuar tenint l'ombra del dubte en una empresa municipal.
Quin és el seu model de ciutat?
La ciutat construïda s'ha de repensar i reaprofitar espais i preservar reserves de sòl sense posar en perill les Cinc Sènies. Intervenir en els barris amb les polítiques socials que s'han retallat i que incrementen la situació d'urgència.
Com valora la irrupció amb força de nous partits als barris?
Som realistes, la CUP obté pocs vots als barris. Tenim un moviment veïnal que està molt feble. La gent s'ha mobilitzat quan li perillaven els estalvis i per la sanitat, però falta un moviment social i combatiu al carrer que existeix en altres ciutats i aquí no tenim.

Un perfil pausat però contundent

Membre fundador i impulsor de la CUP de Mataró. Fins ara a segona fila, fa el salt per encapçalar una llista que té representació a la capital del Maresme des del 2007. Historiador de formació, treballa a l'organisme de la Generalitat de Catalunya Memorial Democràtic. Té 40 anys i és pare d'un nen i una nena. Tot i el seu posat pausat, es mostra contundent i decidit quan parla del seu programa polític. “Capgirem Mataró” és el lema de la campanya de la CUP

quim puig

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia