Política

Primavera calenta

Les eleccions municipals, que els partits sobiranistes veuen com la primera volta del 27-S, marquen l'agenda dels pròxims mesos

El relleu a la direcció de l'ANC i el full de ruta, també

Unió decidirà el
seu full de ruta després de les municipals

El procés no s'atura. D'aquí al 27-S, l'agenda política serà d'alta intensitat i només hi haurà un parèntesi d'uns quinze dies al mes d'agost en què els partits intentaran agafar forces de cara a les eleccions més transcendentals de la història recent de Catalunya. Però, abans d'aquests comicis, el calendari més proper també té moltes cites marcades en vermell. Les municipals del 24-M, que els partits sobiranistes veuen com la primera volta del 27-S, són a tocar, igual que les eleccions que han de definir el relleu a la direcció de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Serà, per tant, una primavera molt calenta.

Tots els partits estan engreixant la maquinària per a les municipals i estan acabant de tancar les últimes candidatures, que s'han de presentar a les juntes electorals entre el 15 i el 20 d'abril –la campanya començarà el 9 de maig–. Enguany els comicis tindran un caràcter extraordinari, perquè es farà una lectura nacional dels resultats i serà un bon termòmetre per comprovar en quin moment es troba el procés, encara que cada població és una història diferent i el component local també té molt de pes entre els votants. El 24-M, però, planteja altres interrogants que es desvelaran aquella nit: Ada Colau podrà pugnar per l'alcaldia de Barcelona amb Xavier Trias? El PSC aguantarà els seus bastions o registrarà una ensulsiada important? ERC es convertirà en segona força i serà clau a l'àrea metropolitana?

Malgrat això, algunes d'aquestes qüestions no tindran una resposta definitiva el 24-M i caldrà esperar fins a la constitució dels ajuntaments, el 13 de juny, en què es poden produir sorpreses amb els pactes postelectorals.

Palau Sant Jordi

L'ANC, Òmnium i l'AMI pretenen que les municipals tinguin un marcat accent plebiscitari i, per aquest motiu, el dia 24 d'abril ompliran el Sant Jordi amb prop de 16.000 persones per posar èmfasi en el fet que el procés cap a la independència es reforça des dels ajuntaments. Avui s'obren les inscripcions per a aquest macroacte, que té com a lema Tornen les urnes, tornem al carrer, i que també servirà per recuperar la campanya unitària d'Ara és l'hora, que es va fer servir per al 9-N i que ara torna amb força per implicar la ciutadania i reactivar les mobilitzacions. En aquest sentit, l'ANC organitzarà actes arreu de Catalunya el 27 de cada mes per escalfar motors amb vista al 27 de setembre, mentre que Òmnium prepara, del 25 al 28 de juny, l'anomenat Catalan weekend. Es tracta d'un esdeveniment de gran format en què l'associació pretén que milers i milers d'estrangers vinguin a Catalunya a conèixer el procés de primera mà. La idea és que els ciutadans facin d'amfitrions i ofereixin casa seva perquè la gent s'hi allotgi, mentre que Òmnium organitzarà tota mena d'activitats. El dissabte dia 27 es prepara una festa al Port Vell de Barcelona en què es reuniran tots els assistents. Aquells que vulguin oferir el seu habitatge es poden apuntar en el lloc web www.catalanweekend.cat.

Procés intern

El mes vinent l'ANC també viurà un procés intern transcendent en què s'escollirà el relleu de Carme Forcadell, que després de tres anys ha de deixar la presidència perquè així ho marquen els estatuts. Aquests canvis es començaran a produir el dia 12 d'abril a Lleida, quan l'ANC celebrarà la seva assemblea anual, en què es formalitzarà la data de les eleccions internes –el 9 de maig, en plena campanya dels comicis municipals–, s'anunciarà l'acte previst per a aquesta Diada i també s'aprovarà el full de ruta de l'entitat d'aquest 2015. Aquest text ha aixecat certa polèmica, perquè preveu que l'ANC pugui impulsar una llista de país en cas que els partits fracassin en la seva negociació i no arribin a cap acord per fer pinya de cara al 27-S. Alguns partits, com ERC, hi han reaccionat en contra perquè consideren que això revifa el debat de la candidatura unitària, que l'últim acord entre Artur Mas i Oriol Junqueras ja va donar per tancat. Tot i això, el document no és definitiu, ja que aquests dies les territorials hi estan presentant esmenes i el punt sobre la llista unitària és un dels que n'estan rebent més.

Un cop superada l'assemblea de Lleida, l'ANC celebrarà les seves eleccions, i el 23 o el 30 de maig es constituirà el nou secretariat, amb modificacions importants, perquè, al marge de Forcadell, tampoc hi continuaran altres membres destacats com Jaume Marfany, Ignasi Termes, Ferran Civil i Pere Pugès. A hores d'ara, qui succeirà Forcadell encara és una incògnita.

El paper dels partits

Es preveu que a l'abril CDC i ERC i les entitats signin el preacord sobre el full de ruta, que han d'incloure en el seu programa electoral per al 27 de setembre. Caldrà veure, però, què fan les altres formacions sobiranistes implicades en el procés. La CUP està celebrant reunions bilaterals amb partits per prendre una decisió definitiva, i EUiA ha convocat l'11 d'abril un consell nacional per prendre una posició. El 14 de juny, Unió sotmetrà a votació entre tots els militants el seu propi full de ruta.

16.000
persones
vol mobilitzar l'ANC al Palau Sant Jordi de Barcelona.

Comissió d'investigació ‘full-time'

Després de Setmana Santa, la comissió d'investigació sobre el frau fiscal del Parlament deixarà enrere el cas Pujol i se centrarà en altres assumptes. El dia 10 d'abril hi haurà una sessió maratoniana sobre l'afer de La Camarga en què declararan la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, i altres implicats com ara José Zaragoza, Victoria Álvarez i Francisco Marco, entre d'altres. Tres dies abans, s'haurà escoltat el CD que va entregar Jordi Pujol Ferrusola al president de la comissió. El PSC i ICV ja han declinat participar en l'audició a porta tancada de l'enregistrament.

Més endavant, està previst que passin pel Parlament alguns dels acusats pel cas Pretòria com ara Bartomeu Muñoz, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos; l'exdiputat del PSC Daniel Fernández, i l'extresorer del PP Luis Bárcenas són algunes de les altres persones citades durant les pròximes setmanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia