Política

Els condemnats deixen la militància del PSC i els càrrecs orgànics i locals

El partit els acompanyarà si hi recorren al Suprem, però veu “clara” la sentència

Si són absolts, n'estudiarà el reingrés

Els quatre condemnats per la col·locació a dit d'un alt càrrec a l'Ajuntament de Montcada i Reixac deixaran la militància al PSC i –els que encara no ho havien fet– tots els càrrecs orgànics i institucionals. L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, que ja havia deixat el càrrec per la seva imputació en el cas Mercuri el 2013, va abandonar tots els càrrecs orgànics i institucionals quan, el juliol passat, va ser imputat pel cas dels presumptes sobresous a la Federació de Municipis de Catalunya, que presidia.

Bustos, que ara deixarà també de militar al partit, qualificava ahir la sentència de “totalment desproporcionada”. És el mateix cas que Daniel Fernández, exsecretari d'organització del PSC, que ja va abandonar el seu escó de diputat al Parlament aquest gener, quan se li va obrir judici oral pel cas, però ara deixarà la militància. El germà de Manuel Bustos, el regidor de Sabadell Francisco Bustos, abandonarà l'acta de regidor a més de la militància, mentre que l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, plegarà de la direcció de l'executiva local del partit i no tornarà a ser candidata a l'alcaldia com pretenia –actualment ja no l'ocupava per baixa maternal.

El PSC respecta i acata la sentència del TSJC i, minuts després que es conegués, va informar que els quatre condemnats havien demanat ser suspesos de militància “per no perjudicar el partit”. Manuel Bustos va anunciar ahir mateix que presentarà recurs davant del Tribunal Suprem i el PSC veu probable que la resta de sentenciats també ho facin. En aquest sentit, la portaveu socialista Esther Niubó explicava que el partit “ha acompanyat” fins ara els implicats en la presumpció d'innocència, “però la sentència és clara”. El PSC està predisposat a estudiar-ne el reingrés en cas que el Suprem els exoneri de responsabilitats penals, però Niubó avisa que “no serà automàtic”. El PSC vol llegir bé la llarga sentència i el vot particular del magistrat que proposava absoldre Fernández.

L'oposició de Sabadell ho celebra

L'oposició de Sabadell va celebrar ahir la sentència, que, per l'Entesa de Sabadell, suposa “un punt i a part en la situació d'impasse” que ha viscut la ciutat i, a més, té molt de “simbolisme”, ja que és la primera del cas Mercuri. Pel grup, la condemna posa en relleu la “importància” del paper fiscalitzador que ha tingut l'acusació particular, Sabadell Lliure de Corrupció, així com la tasca tècnica de l'Associació Lliure d'Advocats de Catalunya. Segons recollia l'ACN, Esteban Gesa, portaveu i candidat del PP, ni es va alegrar ni es va entristir per la sentència. Sense representació a l'Ajuntament, el candidat d'ERC a l'alcaldia, Juli Fernández, afirmava que el PSC no pot continuar governant la ciutat. La nova candidatura Crida per Sabadell, que engloba l'Entesa, considera que es fa un pas més cap a la “democratització de la ciutat” i en el camí per “fer fora la màfia”, en paraules de la portaveu Glòria Rubio.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia