Política

Comicis espanyols, de lluny

Junqueras insinua que si el 27-S és un èxit, potser no caldria presentar-se a les eleccions espanyoles

Fa una crida a treballar per convèncer els indecisos

Diu que la independència és un “deure”

El republicà diu que la partida es decidirà a l'àrea metropolitana

Les eleccions espanyoles queden lluny, però potser els partits sobiranistes se les miraran des de lluny, fins i tot, des de fora. El president d'ERC, Oriol Junqueras, va insinuar ahir que si el 27-S és un èxit i l'independentisme guanya, existeix la possibilitat que no es presentin als comicis espanyols i se centrin a construir l'estat català. El republicà va dibuixar aquest escenari durant la conferència del cicle Moment Zero –organitzat per l'entitat Moment Zero, El Punt Avui i El Born Centre Cultural– en què es va mostrar satisfet pel preacord del full de ruta i també va remarcar que l'objectiu principal, a partir d'ara, és convèncer els indecisos: “Menys xerrar i més feina de carrer”, va sentenciar enmig dels aplaudiments dels assistents.

El cap de l'oposició va recordar que en el procés català s'ha d'anar pas a pas, assumir primer l'embat de les municipals i després el de les plebiscitàries. Partit a partit va venir a assegurar, un tòpic futbolístic que últimament està fent fortuna gràcies a l'entrenador de l'Atlético de Madrid, Cholo Simeone. Per tant, el matx de les eleccions a les Corts encara queda a anys llum, a finals del 2015 o inicis del 2016. Tot i això, el republicà va posar sobre la taula un plantejament que ja havia apuntat la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell: no concórrer als comicis espanyols. “Si les eleccions al Parlament van com esperem que han d'anar, potser les espanyoles en les mirarem amb molt d'interès i molt d'afecte des de fora”, va ressaltar Junqueras.

Però no va voler entrar en més detalls sobre aquesta hipòtesi i va centrar bona part de la intervenció a demanar a la gent que treballin per eixamplar la base social favorable a l'independentisme. “Necessitem majories àmplies per construir un país el més aviat possible”, va destacar Junqueras, que va posar el focus, principalment, en l'àrea de Barcelona i també en la importància de les municipals com la primera pedra per poder aconseguir aquestes sumes.

En aquest sentit, va ressaltar que els passos que es faran els divuit mesos vinents seran essencials per les generacions actuals, però sobretot per les dels “nostres fills”, i que la millor manera d'assegurar aquest futur és tenir eines d'estat i prendre les pròpies decisions: “La independència no és només una qüestió de dret o una necessitat, és un deure”, va reblar. Unes eines que passen, segons la seva opinió, per construir una hisenda pròpia, que lluiti contra el frau fiscal, o una seguretat social més operativa que l'espanyola.

Aquesta planificació és transcendental, perquè, segons va explicar, vénen moments significatius i de canvi a Catalunya i a Europa tant en el món laboral com en el social, i va posar com a exemple el fet que Alemanya el 2030 veurà reduïda la seva massa de treballadors en 8 milions. Un panorama que obligarà a fer grans modificacions en l'àmbit sanitari, educatiu o de jubilacions.

Interessos de país

El preacord que dilluns van signar CDC-Reagrupament, ERC, l'AMI, Òmnium i l'ANC també va tenir protagonisme en la xerrada de Junqueras, que va convidar a la resta de partits, com ara EUiA, MES o UDC, que s'hi sumin, però “sense demores innecessàries”. El líder dels republicans va ser respectuós amb els processos interns que han de fer aquestes formacions –Unió votarà el seu full de ruta el proper 14 de juny–, però va etzibar-los que els “interessos de país” estan per damunt de la resta. Això sí, va negar que es referís directament al partit de Josep Antoni Duran i Lleida, sinó que era un avís per al conjunt d'organitzacions.

Per contra, sí que va mencionar ICV, que ja ha anunciat que no signarà el document. Junqueras no va fer sang al respecte, sinó que els va oferir col·laboració i es va mostrar convençut que els ecosocialistes “respectaran” els resultats del 27-S. Llavors, continuant amb el seu argument, s'afegiran a la “majoria independentista” i treballaran en el procés constituent i en la redacció de la constitució.

Iceta: “Camí de la presó?”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va destapar la caixa dels trons quan es va preguntar si els dirigents de CDC i ERC estan disposats a anar a la presó pel full de ruta, perquè el text indica que el procés seguirà endavant encara que el TC l'impugni: “Com el 6 d'octubre, ens situarem fora de la llei i estem disposats a anar a la presó. Pregunto, pregunto”, va assenyalar Iceta en una entrevista a Catalunya Ràdio. Quan li van qüestionar si veia Mas o Junqueras entre reixes, va contestar: “Jo els veig camí del precipici, camí de la presó, no ho sé.” Arran d'aquesta polèmica, Junqueras va recriminar-li la seva actitud: “Sentint algú que parla de presó per anar a votar, potser s'entén encara més que hi hagi alguns excompanys del seu partit que hagin de-cidit ser excompanys.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia