Política

Homs recorda que la UE està plena d'estats nous

El portaveu del govern avisa Rajoy que el futur podria invalidar l'afirmació que Brussel·les “mai” no acceptarà la independència unilateral

“Quina proposta té Rajoy per a Catalunya?”, es pregunta

“A Europa s'han acabat acceptant coses que es deia que no s'acceptarien mai”, responia ahir el conseller portaveu del govern català, Francesc Homs, al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que havia dit el dia abans que Brussel·les mai no acceptaria una declaració unilateral d'independència de Catalunya ni de ningú. Homs posava com a exemples, sense anomenar-los, els diversos estats avui membres de la Unió Europea “que fa trenta anys no existien”. De fet, sis d'ells són independents des de fa menys de vint-i-cinc anys –Croàcia, Estònia, Eslovènia, Letònia, Eslovàquia i la República Txeca–, i Lituània, des de fa vint-i-cinc anys, si bé cap estava integrat en un estat de la UE en el moment d'independitzar-se. El portaveu del govern creu que les advertències de Rajoy funcionen com a missatge de la por però tenen poc valor des del punt de vista del realisme polític. De fet, Homs avisa Rajoy que, tenint en compte els grans canvis que hi ha hagut a Europa i a la resta del món en les darreres tres dècades, asseveracions com la de Rajoy “de vegades no aguanten ni el curt termini en l'escena internacional”.

Respecte a les urnes

El govern català manté que el missatge monolític i únic del president Rajoy en aquest afer pretén eludir el fet que l'Estat espanyol té al davant un repte democràtic: “Demanem com a govern que allò que expressi el poble de Catalunya a les urnes valgui, que sigui tingut en compte.” Així es compromet a fer-ho el govern català si el resultat del 27-S no és favorable a les aspiracions sobiranistes, afirma Homs, que recorda que el resultat no el sap ningú. No acceptar el resultat ni correspondre-hi políticament seria “contravenir a les normes més essencials de la democràcia”, afirma. Per Homs, el problema de Rajoy i el PP és que no donen cap resposta: “Quina proposta té Rajoy per a Catalunya?”

El conseller de la Presidència, consultat pels periodistes, reafirma que el govern tramet informació periòdica a representants de la comunitat internacional i manté una agenda regular “oficiosa” de contactes amb els 28 països de la UE i les grans potències. Admet que no han rebut cap suport explícit a la independència de Catalunya, que tampoc s'espera tenint en compte que els contactes no són oficials.

Homs no va voler fer cap valoració sobre la negativa d'UDC de sumar-se a una declaració unilateral i es va limitar a dir que CDC esperarà la posició que UDC adopti al juny.

Respecte a la conferència que el president Mas fa avui a la universitat novaiorquesa de Colúmbia, el conseller portaveu va avançar que forma part de l'acció exterior de la Generalitat, centrada en tres eixos per explicar i defensar els interessos de Catalunya. Primer, explicar el que el país representa en termes econòmics i industrials. En segon lloc, explicar les aspiracions polítiques sobiranes, i, en darrer lloc, la potència cultural del país. Homs va ironitzar que això és el que fan la majoria de governs per donar-se a conèixer al món tot i que, a l'Estat espanyol, només es discuteix al govern català la voluntat i potestat de fer-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia