Política

Intenció d'atemptar

Detenen onze persones que integraven una suposada cèl·lula gihadista que estava disposada a atemptar a Catalunya

Interior ho considera un salt qualitatiu, ja que fins ara els detinguts només reclutaven gent per a Síria i l'Iraq

Els Mossos d'Esquadra van desarticular ahir a Catalunya una suposada cèl·lula gihadista relacionada amb Estat Islàmic (DAESH) disposada a atemptar al país, segons informava la conselleria d'Interior sobre l'operació coordinada pel jutge de l'Audiencia Nacional Santiago Pedraz. En l'operació van ser detingudes onze persones en setze escorcolls fets a Terrassa, Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Valls. El conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, va explicar que la “voluntat explícita” d'atemptar a Catalunya, que la investigació demostrarà per les proves recollides, suposa un salt qualitatiu respecte dels detinguts anteriors, l'objectiu dels quals era radicalitzar joves per convertir-los en activistes del gihad abans d'enviar-los a la guerra de Síria o l'Iraq.

Fonts judicials de Madrid informaven les agències que alguns dels detinguts tenien fotos d'edificis d'institucions públiques de Barcelona als seus mòbils. Tot i això, Espadaler va deixar clar que la cèl·lula, tot i tenir la intenció d'atemptar a Catalunya, no ha suposat cap perill perquè era vigilada i investigada per les forces policials des de fa tretze mesos. De fet, la voluntat “contrastada” de fer un futur atemptat al país hauria estat detectada pels agents durant la vigilància i investigació de la cèl·lula, que es dóna per desarticulada. Aquest grup seria el responsable d'haver enviat el desembre passat a combatre a Síria tres joves, que continuen a la presó després de ser detinguts quan eren a Bulgària, camí cap a Síria, via Turquia. El grup també havia aconseguit enviar a l'Iraq un altre combatent, que estaria integrat a les files d'Estat Islàmic.

En l'operació, començada a les quatre de la matinada d'ahir, es van realitzat setze escorcolls en què es va intervenir material. Vuit dels detinguts, tots ells homes, estan acusats de pertinença a organització criminal amb finalitats terroristes i de captació i adoctrinament de persones per enviar-les a lluitar a zones de conflicte o per incorporar-les a la cèl·lula. A alguns se'ls acusa de preparació per cometre estralls amb finalitat terrorista. Els altres tres, entre els quals hi ha una dona, estan acusats d'encobriment, incitació al delicte de terrorisme i col·laboració amb organització criminal amb finalitats terroristes. 

Mesquites salafistes

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va revelar que 98 de les 1.264 mesquites que hi ha a l'Estat segueixen la branca més integrista de l'islam, el salafisme oficial de l'Aràbia Saudita. Una cinquantena serien a Catalunya, segons ell, que va posar els exemples de les de Salt, Vilanova i la Geltrú, Reus o Torredembarra. Fernández Díaz va explicar que fins al 2012 l'adoctrinament es feia en mesquites i presons, però que aquesta tendència s'ha invertit, en part, perquè els governs treballen amb les comunitats islàmiques i tenen programes contra la radicalització a les presons. Avui, un 80% de captacions es fan per internet però també en xerrades, segons les administracions. Les revelacions del ministre sobre les mesquites van disgustar ahir l'alcalde de Salt, Jaume Torremadé, que va recordar que no s'ha fet mai cap detenció per gihadisme a Salt i va criticar-lo per haver generat intranquil·litat. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, en canvi, es considera informat pels serveis secrets i la policia, que tenen posat el focus a les poblacions de Reus, Salou i Torredembarra, segons ell. El batlle de Terrassa, Jordi Ballart, va felicitar la policia i va deixar clar que el gihadisme és un fenomen minoritari i aïllat entre els musulmans de la ciutat.

Perruquer del barri, paleta o jove excantant de rap

Cinc dels onze detinguts són ciutadans de l'Estat, quatre dels quals convertits a l'islam, mentre que cinc més són d'origen marroquí i l'onzè és de nacionalitat paraguaiana i també convers. D'edats compreses entre els 17 i els 45 anys, hi ha una dona entre ells. El suposat cap és un ciutadà espanyol convertit a l'islam i veí de Sabadell.  Va ser detingut al número 20 del carrer Plini el Vell, al barri de Can Llong. És un perruquer que els veïns descriuen com a educat i normal, que tallava el cabell gratuïtament. Feia un parell d'anys que s'havia fet musulmà, havia canviat la manera de vestir i s'havia deixat barba.

Als números 4 i 5 de la plaça Anselm Clavé de Sant Quirze es va detenir un home de 45 anys, espanyol, que treballava d'autònom reformant habitatges. Segons Diarisantquirze.cat, estava separat, teniu un fill i feia set anys que vivia a la casa. Com en el cas del suposat cap, els veïns es mostraven sorpresos per la detenció del paleta de Sant Quirze, a qui no consideraven un home reservat, que havia permès entrar a casa seva per a obres de reparació de la comunitat. Als barris de Ca n'Anglada i Can Tusell de Terrassa es van escorcollar set habitatges i es van detenir dues persones als números 232 del carrer Sant Crispí i 73 del carrer Doctor Aymerich.

El detingut a Valls és Jacob Orellana Casado, de 27 anys i nascut a Montblanc. Va estudiar a l'institut de Montblanc, va fer de guàrdia de seguretat en una sala de festes i el 2008 va ser socorrista de la piscina municipal. Al 2012 va obrir un gimnàs al número 12 de la carretera de Tarragona de Valls. Treballava en una fruiteria del vallenc passeig dels Caputxins. Els amics el descriuen com a obsessiu en les seves aficions, primer l'esport, després la música rap i, finalment, la religió, que havia abraçat fa poc menys d'un any.

j.l.e. / j.A. / S.P.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia