Política

L'oposició planta a Boi Ruiz per tirar endavant projectes “contraris als acords” del Parlament

Denúncien que el projecte VISC+ i el Consorci Sanitari de Lleida contravenen els acords de la cambra catalana que l'instaven a paralitzar-ho

El conseller de Salut assegura que els últims projectes només “regulen però que no potencien” l'activitat privada als centres públics

Tots els grups parlamentaris de l'oposició, excepte ERC i l'exconsellera Marina Geli, han plantat el conseller de Salut, Boi Ruiz, en la comissió de sanitat del Parlament, en protesta per les últimes decisions del Govern sobre l'activitat privada a centres públics. Els grups de l'oposició critiquen l'impuls del Consorci Sanitari de Lleida malgrat la resolució parlamentària que en demanava aturar-lo, la implantació de les bases del programa Visc+ i l'ús d'infraestructures públiques per part de la sanitat privada. Boi Ruiz ha defensat el Consorci com a projecte “democràtic” perquè està en audiència pública per conèixer l'opinió dels lleidatans i ha afegit que actituds com la d'aquest dijous allunyen més els ciutadans de la política.

“Menyspreu”, “falta de respecte al Parlament” i “fa el que li dóna la gana” són alguns dels comentaris que han fet les diputades representants dels citats partits, que han deplorat que el conseller no hagi tingut en compte resolucions aprovades pel Parlament. Núria Segú (PSC), Marta Ribas (ICV-EUiA), Carme Pérez (C's), Isabel Vallet (CUP) i Eva García (PP) han criticat que el conseller hagi aprovat per Setmana Santa el Consorci Sanitari de Lleida, l'activitat privada en centres públics i l'anonimització de dades sanitàries dels pacients, “malgrat que el Parlament s'havia oposat en diverses ocasions”.

Ribas ha concretat que “si el conseller no respecta el Parlament, als diputats no els queda més remei que no respectar-lo a ell”, i ha demanat la seva dimissió i la del seu equip. Segú ha destacat que les polítiques de Boi Ruiz “no paren de generar desconfiança en els ciutadans i és hora de revertir aquesta situació”, i ha criticat que el Govern hagi avançat amb tres projectes molt polèmics sense tenir en compte l'opinió de ciutadans i grups parlamentaris. Vallet ha fet un pas més i ha anunciat que el seu grup abandonarà per sempre la Comissió de Salut.

De la seva banda, la representant d'ERC s'ha quedat a escoltar Ruiz encara que ha compartit les “queixes” de la resta de partits i ha considerat que “no és la forma d'actuar” el fet que el govern català hagi posat a exposició pública el Consorci Sanitari de Lleida quan una resolució del Parlament, instada per ERC, va aprovar que es paralitzés. L'exconsellera del PSC Marina Geli també ha optat per quedar-se a la sala a escoltar el conseller, però ha demanat a la taula de la comissió que es debati la descentralització territorial del sistema de salut català i es creï una comissió específica per debatre l'activitat privada als hospitals públics

VISC+ i Consorci Sanitari de Lleida

Després que els grups hagin abandonat la sala, el conseller ha assegurat que aquesta actitud “no es correspon amb la manera que pensen els ciutadans”, i ha censurat que l'hagin plantat. Boí Ruiz s'ha defensat amb el projecte Visc+ de cessió de dades sanitàries que “està a l'espera que es faci una jornada de debat al Parlament”, i que el Consorci de Lleida està pendent d'al·legacions ciutadanes i que la instrucció sobre activitat privada en centres públics simplement la regula i no la potència.

CatSalut va aprovar el projecte Visc+ de venda de dades sanitàries a tercers, i ha incorporat la possibilitat que els centres d'investigació que rebin dades de pacients catalans puguin subcontractar terceres empreses i entitats perquè els gestionin. En un principi, el Parlament de Catalunya va aturar la licitació el 30 d'octubre de l'any passat i va instar al Govern a obrir “un procés participatiu i deliberatiu”, gràcies a una moció presentada aleshores per ICV-EUiA i aprovada per la pràctica unanimitat dels grups parlamentaris. Finalment, però, el projecte va ser aprovat en tan sols quinze dies, sense cap modificació del projecte previst, si bé no es va publicar al DOGC fins l'última setmana de març. Això va aixecar fortes crítiques de l'oposició, fins al punt que Joan Herrera ha demanat empara a la Mesa del Parlament el passat 1 d'abril, i Gemma Calvet (ERC) ha mostrat la seva “incomprensió sobre com casa que mocions aprovades no vinculin al Govern”.

Pel que fa al Consorci Sanitari de Lleida, el 19 de març passat el Parlament va aprovar, només amb el rebuig de CiU, una resolució que, tot i no ser vinculant, instant el Govern a “aturar” el procés de creació del consorci sanitari, que preveu unificar en un sol organisme la gestió dels hospitals i centres sanitaris públics de la demarcació de Lleida. Aquest projecte ha generat un fort rebuig social a les terres de Ponent, fins al punt que la Universitat de Lleida (UdL) ha decidit congelar el passat dimarts 7 d'abril la seva participació en la constitució de nou ens sanitari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia