Política

CARME FORCADELL

PRESIDENTA DE L'ASSEMBLEA NACIONAL CATALANA (ANC)

“Després del 9-N hauríem hagut de pressionar més”

“Potser en aquell moment ens vam relaxar perquè pensàvem que ja havíem fet la feina, i hauríem hagut d'estar més amatents”

“En tres anys hem passat de ser una regió d'Espanya a estar a la cua per ser el proper estat d'Europa”

“Intentarem que hi hagi una candidatura de consens entre els nous i els que es queden”

El comiat de l'ANC.
Havia estat coordinadora del moviment de les consultes populars, i era, i encara ho és, vicepresidenta de la Plataforma pel Dret a Decidir que va muntar les primeres grans mobilitzacions el 2006 i el 2007. Animada pel seu amic Miquel Strubell, el març del 2012 es presentava al secretariat de l'ANC i, per a sorpresa seva, era la més votada i la triaven presidenta. Avui presidirà l'última assemblea.
Per mi, aquest full
de ruta preacordat tanca la possibilitat d'impulsar una candidatura unitària

A

bans de l'ANC hi havia hagut moltes entitats sobiranistes, però cap de tan reeixida. Què ho explica?
Hi ha hagut molts factors. La Plataforma pel Dret a Decidir va normalitzar aquest dret en la vida política, perquè no en parlava ningú abans del 2006. Després va sortir la coordinadora per les consultes, i per si algú tenia dubtes, la sentència del TC demostrava que era impossible entendre's amb l'Estat. La seva política hi ha ajudat moltíssim, amb una constant recentralització contra els interessos de Catalunya. L'ANC és un conjunt de voluntats i gent que havíem estat treballant, i que ha donat fruit en un terreny molt adobat.
Comença a acomiadar-se a Lleida de la presidència de l'ANC. Han estat tres anys intensos...
Han estat un gran camí d'èxit, ja que hem passat de ser una regió d'Espanya a estar a la cua per ser el proper estat d'Europa. L'avenç fet com a país és extraordinari, igual que la capacitat de mobilització demostrada, la tenacitat i sobretot la manera de fer les coses... Perquè és molt important el què, però també com ho hem fet! Hem demostrat que la via catalana cap a la independència és possible, perquè l'estem a punt de fer realitat. I hem viscut els moments àlgids amb les tres Diades, i el 9 de novembre. Mirat en perspectiva, fa tres anys això era del tot impossible, i ara és una realitat que es concretarà el 27-S.
No hi ha hagut mals moments?
És veritat que després del 9-N hauríem hagut de pressionar més els partits. Potser en aquell moment ens vam relaxar perquè vam pensar que ja havíem fet la feina, ja que la societat civil, amb l'Ara és l'hora, va ser la que va portar la campanya realment, molt més que els partits. Vist l'èxit esclatant del 9-N vam dir que tocava que ells es posessin d'acord, i potser no hauríem hagut de deixar fer. Hauríem hagut d'estar més amatents.
L'èxit del 9-N fa sorprenent que s'entrés en aquesta fase de desinflament. Creu que revifarà?
Si tenim el Palau Sant Jordi ple el 24 d'abril! Desinflament cap ni un, però no podem estar contínuament mobilitzats i en tensió, això no hi ha cap poble que ho aguanti. Ens mobilitzem quan toca, i ara ho tornarem a fer, per les eleccions municipals i pel 27-S. Estem latents però estem treballant. Tots els processos tenen els seus moments àlgids i els seus parèntesis mentre es preparen altres accions.
Fa mesos que hi ha debat sobre el seu possible relleu. Qui serà el proper president de l'ANC?
El voten primer els socis i després el secretariat, així que no sabem qui ho acabarà sent, ells tindran l'última paraula. Intentarem que hi hagi una candidatura de consens entre les persones que es queden, que són moltes i molt vàlides, i els nous que entrin. I ja ho presentarem quan toqui, tenim fins al maig.
En tot cas, què li aconsellaria, al nou president?
Tenim gent tan extraordinària i que treballa tan bé al territori, que el que ha de fer és escoltar-la. Hi ha molta imaginació, molta il·lusió i cultura de l'esforç. La força de l'ANC és la del territori, el nou president ha de saber escoltar la gent. A mi m'ha ajudat.
Ha de ser alguna figura coneguda mediàticament?
No necessàriament. El més important és que ha de ser algú acceptat per la majoria del secretariat. Quan vaig ser triada presidenta no em coneixia ningú.
I ara que plega, què farà?
Plego com a presidenta, però continuo a l'ANC, i em posaré a disposició del nou secretariat per fer el que creguin convenient. La meva proposta és continuar fent territori i anar a actes si m'hi conviden. Ara és prioritari explicar els beneficis de la independència a tothom.
Si CiU i ERC han signat un preacord pel full de ruta, té sentit que l'ANC es continuï reservant l'opció d'impulsar una llista?
Per mi és un tema tancat: vam donar suport a l'acord del 14 de gener perquè vam dir que donaríem suport al que decidissin. El full de ruta preacordat, a què s'han sumat altres entitats, per mi deixa molt clar que aquesta possibilitat és pràcticament remota, està tancada. Però això ho ha de decidir l'assemblea.
També s'oficialitzarà a Lleida la mobilització de la Diada, que consistirà a omplir la Meridiana. Tindrà, però, un contingut més polític?
Ja que coincideix amb la campanya, m'agradaria que es visualitzés i fos un acte més conjunt, en què tinguessin un paper les candidatures. Farem la proposta i la presentarem, amb quatre idees bàsiques que haurà d'assumir el nou secretariat. Fins ara no n'hem parlat mai amb els partits, ells sempre hi han estat d'acord i han entès que era la nostra prerrogativa. Però aquest any és diferent i l'acte també ho hauria de ser.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia