Política

VICENT PARTAL

DIRECTOR DE VILAWEB I AUTOR DEL LLIBRE ‘9-N DESCLASSIFICAT. HISTÒRIA SECRETA D'UNA VOTACIÓ REVOLUCIONÀRIA'

“El 9-N deslegitima Espanya definitivament”

“Tots els països del món i, sobretot els europeus, veuen que Espanya és incapaç d'aplicar les seves lleis a Catalunya i incapaç d'aportar estabilitat a Europa”

“Comet errors molt greus. Es posa tan content després de Pedralbes que s'oblida que la pilota està en joc”

“No hi ha res que pugui parar-nos excepte nosaltres mateixos”

I EL FUTUR?
Per a les eleccions del 27-S, Partal considera “indiscutible que la idea d'una llista de país és la idea guanyadora”. Un cop rebutjada la proposta per part d'ERC, aposta per superar el debat, centrar-se en els comicis i treballar perquè “tinguem una majoria absoluta al Parlament i comenci a aplicar el full de ruta”.

Entre el 12 de desembre del 2013 i el 9 de novembre del 2014 el ritme s'accelera, els esdeveniments se succeeixen i s'escriu un dels capítols més transcendents de la història recent de Catalunya: el que va portar més de 2,3 milions de catalans a les urnes. El periodista i director de Vilaweb Vicent Partal en fa el relat a 9-N Desclassificat. Història secreta d'una votació revolucionària (La Magrana).

S'han vist moltes fotografies dels mesos previs del 9-N i de la jornada, calia el relat sencer?
Sí, clar. Em molesta molt la gent que vol treure importància al 9-N, que serà el punt fonamental del procés. Vaig pensar que entre el 12 de desembre i el 9 de novembre és un període tancat i hi ha prou històries dins. També volia aprofitar per fer aquest exercici de narrativa política, d'explicar les interioritats de la política catalana.
L'acord de la data i la pregunta del desembre del 2013 és el que enfila el camí?
Al final no. Arribem al 9-N perquè no es va poder fer el que l'acord deia. Si no hi arriba a haver el trencament de la cimera de Pedralbes segurament no hi ha 9-N.
La tesi és que hi va haver 9-N perquè la cimera de Pedralbes va fracassar?
Va tenir-hi molt a veure. La tesi de CiU era que el que s'havia de fer era un referèndum que servís legalment a efectes internacionals i, que si no es podia fer el 9-N en condicions, el que s'havia de fer era anar a plebiscitàries. No comptaven fer el 9-N com es va acabar fent. I ERC arriba un moment que en desconfia tant que decideix que el que s'ha de fer són unes eleccions, guanyar-les i proclamar la independència. Tampoc volien el 9-N. Són les circumstàncies les que acaben fent que passi i, sobretot, la voluntat popular. La clau són els voluntaris.
S'ho va creure més la gent que els partits?
Sí, clarament.
Explica que l'acord de la data i la pregunta va ser un cop fort per a Espanya.
L'Estat es va espantar molt perquè no estava acostumat a aquest tipus de coses. Va a remolc tot el temps. No entén en quina posició s'ha de situar i comet errors molt greus. La seva tesi és que els catalans no serem capaços de fer-ho i que ens barallarem. I es posa tant content després de Pedralbes que s'oblida que la pilota està en joc. Les dues setmanes que passen són les que fan possible el 9-N.
Destaca el paper clau de la CUP. Van ser els primers de veure que, malgrat que havia canviat, no es podia menystenir?
La CUP té dos elements: un, veu que malgrat que el format ha canviat, creu que hi ha un moviment popular que s'ha d'expressar. Això, curiosament, ho entén la CUP i Mas, no sé si ho entén Convergència. I, segon, després de Pedralbes els partits comencen mentides i la CUP fa una cosa impressionant: es planta a la plaça Sant Jaume i ho explica tot, amb pèls i detalls.
En quin moment s'adona vostè de la magnitud del 9-N?
No vaig dubtar mai que el 9-N es votaria i que seria un gran èxit. No sabies que s'arribaria a 2,3 milions, però que el país tenia ganes de fer un gest de sobirania estava clar.
Parla de la importància de la diplomàcia catalana... en aquest aspecte, la Generalitat du avantatge a l'Estat?
Molta. El mite que l'Estat posa en circulació és que això no interessa a ningú. I interessa a tothom. Políticament, la batalla internacional és la victòria més gran que s'ha aconseguit.
El gran èxit del 9-N es va amortitzar molt ràpid?
És normal que la gent estigui molt decebuda. Després del 9-N entrem en una època en què la gestió política és desastrosa i encara hi estem. Però això no treu el valor important al 9-N. Té un enorme valor internacional, que és que deslegitima Espanya definitivament. Tots els països del món i, sobretot els europeus, veuen que Espanya és incapaç d'aplicar les seves lleis a Catalunya i, per tant, que és incapaç d'aportar estabilitat a Europa. I el valor d'això continua viu. Europa ja sap que Espanya ja no pot jugar i que Catalunya és capaç d'aportar estabilitat. El 9-N és el gran canvi.
Vostè parla d'errors d'ERC, de CiU, de l'ANC...
Tothom va cometre errors. L'important és que malgrat els errors vam saber guanyar d'una manera en què no hi va haver perdedors. El 9-N va ser una victòria de tothom. I això és el que hem d'aprendre. Fins i tot en les situacions més difícils és possible guanyar i fer-ho tots.
També destaca la transversalitat, “un poble”, cita en el llibre.
El procés fins ara ha estat això: el país arrossegant la classe política. I és el que a mi em fa estar més confiat. Hi ha dues coses: una és que el país contínua allà mateix i, l'altra, és que Espanya no fa res. Jo no sé com acabarem però la independència l'aprovarem segur, perquè això no té marxa enrere. L'única preocupació som nosaltres mateixos. No hi ha res que pugui parar-nos excepte nosaltres mateixos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia