Política

Corea del Sud

Commemoració

Tens aniversari del naufragi del ‘Sewol'

Seül recorda els morts en la tragèdia del ferri enmig de queixes de familiars

La presidenta sud-coreana promet reflotar les restes del vaixell

A Corea del Sud es van recordar ahir els 304 morts en el naufragi del ferri Sewol, la major tragèdia en dècades al país asiàtic. Aquest primer aniversari, però, va quedar marcat, a més de per l'emoció, per les protestes contra el govern dels familiars de les víctimes.

La tensió va planar durant la presència de la presidenta sud-coreana, Park Geun-hye, a l'illa de Jindo, davant les aigües on es va enfonsar el Sewol el 16 d'abril de l'any passat. Els parents de les víctimes, que eren a l'illa en senyal de protesta, no van voler assistir al discurs de la presidenta, que, vestida de dol, va afirmar que li feia “mal al cor” el patiment de les víctimes i els seus éssers estimats. Park va prometre que reflotaria el vaixell, enfonsat a 40 metres, com més aviat millor i localitzaria els nou cossos que encara no s'han trobat. De tota manera, amb aquest anunci no n'hi va haver prou per apaivagar els ànims d'algunes de les famílies, que acusen el govern d'incomplir les promeses i posar traves a la investigació.

A Ansan, la ciutat sud-coreana on estudiaven 250 alumnes que van morir durant el naufragi, les protestes van anar a més i els familiars van impedir al primer ministre sud-coreà, Lee Wan-koo, accedir al lloc commemoratiu per retre homenatge a les víctimes.

Mentre la tensió marcava els dos principals actes polítics lluny de Seül, a la capital milers de persones van anar a la simbòlica plaça Gwanghwamun, on des de fa mesos hi ha concentrats familiars de les víctimes per demanar justícia. “Sóc aquí des de fa nou mesos per demanar al govern noves polítiques que evitin que es repeteixi un accident com aquest”, va dir el pare d'un noi de 19 anys mort en el naufragi. Tot i la pluja, a la plaça hi havia molts joves amb un llaç groc com a símbol de solidaritat amb les víctimes. Un d'ells, Park Min-ho, de 22 anys, va comentar: “Havia de venir perquè eren joves com jo i cal fer costat a les famílies.” Desenes de voluntaris repartien fullets i organitzaven les files de persones que esperaven per arribar als altars que hi havia disposats per retre homenatge a les víctimes.

El Sewol es va enfonsar perquè tenia deficiències estructurals i duia més del doble de la càrrega permesa, fet que es va afegir a un error humà al timó, segons la investigació oficial, que també revela errors greus en el procés d'evacuació, que van costar vides.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia