Política

L'assessor fiscal dels Pujol carrega contra Hisenda

Joan Anton Sánchez Carreté sosté que l'Agència Tributària “abusa”del delicte fiscal com a “arma recaptatòria”

En la segona compareixença, nega que l'expresident l'ajudés a aconseguir l'indult

L'assessor fiscal de l'expresident de la Generalitat i la seva família va comparèixer ahir a la comissió sobre el frau fiscal. I és la segona vegada. Joan Anton Sánchez Carreté ja hi havia anat el 16 de març quan va rebutjar respondre les preguntes dels diputats acollint-se al seu deure de “secret i sigil·li” com a gestor dels assumptes fiscals dels Pujol, motiu pel qual els parlamentaris van cridar-lo de nou perquè s'expliqués en qualitat d'assessor fiscal.

Carreté es va tornar a agafar al “secret professional” per no donar detalls com a representant de l'expresident davant d'Hisenda des del 1983. L'assessor fiscal va ser condemnat a dos anys de presó i a pagar 1,2 milions d'euros per delicte fiscal com a conseqüència de la venta d'Erkimia el 1991, i anys més tard, el 2009, el govern espanyol del PSOE el va indultar. Carreté va rebutjar ahir que l'expresident de la Generalitat tingués a veure amb aquella decisió.

L'assessor dels Pujol es va defensar assegurant que l'Agència Tributària “abusa” de l'acusació de delicte fiscal amb finalitats recaptatòries. Segons recollia l'ACN, va sustentar la seva tesi en alguns textos jurisprudencials al·legant que hi ha investigats que prefereixen pactar una multa lleu en comptes d'enfrontar-se a un periple judicial que, de mitjana, va situar en els deu anys. La lectura d'aquests textos va provocar alguns moments de tensió i la suspensió durant uns minuts de la comissió durant els quals el president, David Fernàndez, li va retreure que no respongués les preguntes dels diputats i volgués allargar les seves intervencions amb generalitats.

Igual que en l'anterior compareixença, quan es va negar a contestar, ahir Carreté tampoc va posar llum sobre els seus comptes a Suïssa i Andorra –tampoc sobre els de la família Pujol–. L'assessor fiscal dels Pujol va ser igualment opac a l'hora de comentar la seva presència a la llista Falciani de defraudadors a Suïssa. Es va limitar a assegurar que té “una quantitat infinitament menor” dels 900.000 euros que se li atribueixen al banc HSBC.

A la comissió, també va comparèixer l'apoderada de l'empresa Focio, Laura Cutillas, que va negar haver pagat cap comissió il·legal al sogre de Jordi Pujol Ferrusola per la venda d'una finca a l'Hospitalet de Llobregat.

El cap de la Udef, a la fiscalia

El president de la comissió, David Fernàndez, sol·licitarà al Parlament portar el cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia (UDEF), Manuel Vázquez, a la fiscalia per no haver comparegut els dos cops que se li ha demanat. Seria la primera vegada que s'hi duria algú que no compareix en una comissió d'investigació davant la fiscalia. Quan una persona requerida no hi va rep “un avís legal” que inclou els advertiments que recullen l'Estatut, el reglament del Parlament i el Codi Penal. La carta catalana avisa de l'obligatorietat de comparèixer-hi, mentre que el reglament alerta que es pot informar al Ministeri Fiscal. Pel que fa al Codi Penal, fixa que a l'incompareixent se li pot imputar un delicte de desobediència.

A la sessió d'ahir tampoc hi van anar el director general de la Policia Nacional, Ignacio Cosidó, ni el del CNI, Félix Sanz, que s'afegeixen a les absències del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el cap de gabinet de Presidència, Jorge Moragas; tots han estat convocats el 5 de maig vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia