Política

El procés passa per Montjuïc

ANC, Òmnium i AMI fan una crida a omplir divendres l'anella olímpica per reactivar les mobilitzacions

Tots els candidats sobiranistes locals tindran lloc reservat a l'acte

Forcadell: “Volem mostrar a l'Estat com estem de desinflats”

Omplir no tan sols el Palau Sant Jordi de Montjuïc –això ja es va aconseguir en tot just una setmana des que es va anunciar–, sinó també tota l'anella olímpica del voltant. És l'objectiu que s'han fixat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) en l'acte conjunt que organitzen divendres i que, amb el lema Tornen les urnes, tornem al carrer, pretén donar una nova embranzida a la mobilització sobiranista amb vista a la primera cita clau que suposen les eleccions municipals del 24-M.

Desbordada per les inscripcions, que en pocs dies van esgotar les 15.500 localitats previstes, l'organització muntarà una pantalla gegant per seguir l'acte en directe des de fora, on també habilitarà un escenari per a actuacions musicals i hi haurà l'animació de colles de cultura popular. “Volem demostrar a l'Estat com estem
de desinflats”, remarcava ahir, en la presentació, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que demanava que la gent s'inscrigui a www.araeslhora.cat per tenir una previsió de l'afluència, tot i que les activitats seran obertes a tothom i de lliure accés.

Això sí, les entitats organitzadores han fet una crida especial als integrants de candidatures sobiranistes locals, que es poden inscriure específicament a la web de l'AMI i que tindran reservada la part central de la pista, amb la idea que n'arribin d'arreu del país. Forcadell aclaria que han convidat “tots els partits i candidats que volen un canvi per a Catalunya”, en el benentès que “l'única” manera de fer-lo possible és la independència, i deia que no s'han fet invitacions personalitzades, evitant així referències explícites a líders com Ada Colau o partits amb independentistes a les seves files, com Podem, ICV o fins i tot el PSC. “No demanem filiació política, és un acte municipalista obert a tothom”, remarcava. “Altres entitats també hi seran presents, però volem fer visibles els candidats i la diversitat d'opcions que donen suport a la independència”, apuntava Muriel Casals, presidenta d'Òmnium.

La jornada es planteja com el tret de sortida per a les mobilitzacions dels mesos vinents, que s'inicien el 24-M i continuen amb el Catalan Weekend d'Òmnium, el mes de juny, la campanya estival de l'ANC i l'acció de la Diada a la Meridiana, per culminar-ho amb les plebiscitàries del 27-S. Per això l'acte estarà dividit en 4 eixos. En el primer, enfocat als municipis, abans de la formació d'un gran mosaic, hi intervindrà el president de l'AMI, Josep M. Vila d'Abadal. “Les municipals són les municipals, i cada candidat defensarà els seus projectes, però tenim clar que no es poden disgregar del projecte de país, i això ho hem de posar en valor divendres, perquè la gent ens preguntarà què pensem fer des de l'endemà del 24-M en clau nacional”, deia ahir ell mateix.

La segona part, en què parlarà el periodista Antonio Baños abans d'una petita representació teatral, se centrarà en el camí fins al 27-S, “l'etapa més important del procés”, segons Forcadell, ja que “tothom ha de treballar per explicar amb arguments els beneficis de la independència”. “En lloc d'ajudar-los, l'Estat agredeix els municipis quan els limita les competències i utilitza l'economia per ofegar-los financerament”, lamentava Casals, que demana que el futur estat els “respecti”. El tercer bloc se centrarà en la transició a partir del 28-S, de la qual parlaran entesos en petites converses amb Marina Llansana, d'Òmnium, i Ferran Civit, de l'ANC. Abans dels discursos finals de les dues presidentes, un diàleg entre l'actriu Montserrat Carulla i el seu nét, també actor, Aleix Peña, servirà per simbolitzar la vocació de futur que té el clam per la independència. “Aquesta és l'eina, però l'objectiu és la justícia social i el progrés”, diu Casals.

13.000
peces
tindrà el mosaic que es formarà per simbolitzar el compromís del món municipal amb la independència.
50
autocars
estan confirmats ja a l'acte de divendres. Es vol que arribin candidats locals de tots els municipis catalans.

La Dharma, l'estrella de les actuacions paral·leles

L'acte, que tindrà una posada en escena que vol simbolitzar els 947 municipis catalans, serà conduït per dos actors, a dins per Quim Masferrer i a fora, per Eloi Vila. Tot i que començarà a les vuit del vespre, a partir de les sis de la tarda ja començaran a fora les actuacions d'elements diversos de la cultura popular, i les entrevistes informals de Vila a les personalitats que vagin arribant. Tampoc hi faltarà l'actuació del grup Pepet i Marieta. La cloenda de l'acte anirà a càrrec d'un gran grup de la música en català, la Companyia Elèctrica Dharma, i per als que es vulguin quedar una estona més, a fora encara hi tocaran els Ebri Knight.

Represa de la campanya conjunta ‘Ara és l'hora'

L'acte de divendres suposarà la represa oficial de la campanya ‘Ara és l'hora', conjunta entre l'ANC i l'Òmnium, que va estar activa en els mesos anteriors al 9-N. Amb alguns romanents d'aleshores començarà ara a finançar-se, tot i que ahir els seus responsables ja feien una crida perquè es facin noves aportacions voluntàries, des d'avui mateix, per garantir-ne la viabilitat. “La marca «Ara és l'hora» és un actiu, i tornarem a posar en comú les forces i la capacitat que tenim”, exposa Casals, que destaca dos grans “moments d'èxit” de l'anterior campanya: el 9-N i la reunió d'alcaldes a la plaça de Sant Jaume el 4 d'octubre.

La Diada del País Valencià i Ovidi, també presents

Els organitzadors no obliden la idea dels Països Catalans i, aprofitant que l'endemà, el 25 d'abril, és la Diada del País Valencià, també volen que hi tingui presència. Per això han convidat el grup alcoià Verdcel, que retrà un homenatge al cantautor Ovidi Montllor coincidint amb el vintè aniversari de la seva mort.

L'entrevista al president, ajornada fins demà

L'entrevista al president de la Generalitat, Artur Mas, a El Punt Avui TV que s'havia d'emetre ahir al vespre es passarà finalment demà dimecres al vespre, a les 20.45 hores. La conversa amb el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, es va enregistrar ahir als estudis de Sant Just Desvern però se'n va ajornar l'emissió per la jornada de dol oficial decretada pel president de la Generalitat per la mort ahir al matí d'un professor a mans d'un alumne, a l'Institut d'Ensenyament Secundari Joan Fuster del barri de la Sagrera. Durant aquest període de dol, que acaba questa mitjanit, s'han suspès la celebració de recepcions i actes oficials i les banderes onejaran a mig pal en els edificis i dependències de la Generalitat i corporacions públiques de Catalunya.

L'entrevista al president de la Generalitat es podrà veure demà en el mateix horari previst, a tres quarts de nou del vespre i dins del programa ‘L'Illa de Robinson', dirigit i presentat per Eduard Berraondo. Posteriorment, i tal i com és habitual, es farà una tertúlia per comentar l'entrevista de Mas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia