Política

ROSER MASGRAU

CANDIDATA DE JUNTS PER BANYOLES - ERC A BANYOLES

“És urgent plantejar-nos la ciutat de manera global”

Considera que el govern de CiU ha tingut una política de “tapar forats” en lloc de fer plantejaments generals i de fons

Diu que si no poden governar sols acceptaran el suport que puguin oferir-los els altres grups

INDEPENDÈNCIA
“L'Ajuntament ha estat tebi en el procés. Nosaltres ho portarem amb més fermesa”
FRUSTRACIÓ
“La majoria absoluta ha fet gairebé impossible poder introduir modificacions”
OPOSICIÓ
“Hem fet una crítica constructiva. Penso que el nostre electorat ho pot entendre”
Vostè va entrar per primer cop de regidora el 2011.
Com valora aquesta experiència al consistori?
Ha estat una experiència interessant però d'alguna manera ha estat també dura. La majoria absoluta d'en Miquel Noguer [l'alcalde, de CiU] fa que les possibilitats d'introduir canvis o modificacions hagin estat pràcticament zero.
Deu tenir la sensació que no han pogut col·laborar en la gestió de la ciutat.
Evidentment. Trobar-te amb temes que t'apassionen, que creus que són molt importants per al futur de la ciutat, i veure que se'n fa només una lectura, i que no s'hi pot donar un abast més ampli o una mica diferent, això et frustra molt.
Resumint-ho molt, què haurien fet d'una altra manera, vostès?
Per exemple, el pla especial de Sota Monestir. Sempre hem dit que s'havia de redactar dins del pla general. També, les decisions relatives al bé comunal [l'estany], per a les quals demanem una participació ciutadana. S'han fet continuades modificacions puntuals del pla general, en una política de fer les coses a mida, sense tenir la visió general de la ciutat que nosaltres reclamem. L'equip de govern no té una resposta a la pregunta de què vol ser Banyoles.
Què em respondria si li digués que l'oposició que han fet ha estat tova?
Nosaltres teníem vocació de govern i això fa que quan intentes incidir en el govern vigent ho miris de fer amb unes formes respectuoses, amables... D'alguna manera aquesta actitud no ha resultat. La crítica l'hem presentat de manera constructiva, per mirar si a l'altre costat s'avenien a pactes. Ha estat un tarannà, una filosofia que ens semblava que era la que havíem de portar. Penso que el nostre electorat ho pot entendre.
Com miraran de convèncer els banyolins que els votin?
Allò que deia abans que calen visions generals és molt important, i és urgent que ens ho plantegem. Repetir un altre mandat de Miquel Noguer seria mantenir aquella direcció equivocada de tapar forats. Ja és hora, per exemple, d'afrontar el pla general amb una visió més àmplia. Hem de decidir com volem créixer, quins equipaments ens fan falta... La qüestió del model turístic, posem per cas, ens l'hem de plantejar amb molt de consens a fi que Banyoles tingui d'una vegada un model integrador, que inclogui oferta cultural, esportiva, comercial, de turisme familiar, de gent gran... I la participació ciutadana: no pot ser que des de dalt es solucionin les coses a còpia d'“ara una mica tu, ara una mica l'altre”, sinó que hi ha d'haver participació des de baix, des del teixit associatiu. Cal treballar molt en la integració de la immigració pensant a millorar les expectatives de futur dels seus adolescents, un sector molt vulnerable. També hi ha molta feina a fer en qüestions de vialitat: més carrils bici, aparcaments dissuasius per a cotxes als afores, etc.
Les connotacions de “primàries” que tenen aquestes eleccions els poden beneficiar?
Que siguin unes “primàries” seria discutible, però bé, la proclamació de la II República va ser després d'unes municipals. És evident que hi pot haver banyolins que no s'hagi vist ben representats per l'Ajuntament duran aquest procés cap a la independència. Han sigut tebis. L'Ajuntament no ha fet de motor, sinó que ha estat un fre. Això ha dolgut. La gent que, en això, s'ha sentit òrfena pot estar segura que nosaltres ho portarem amb més fermesa perquè hi creiem.
Perquè puguin qualificar els resultats d'èxit, quants regidors haurien de treure?
Els suficients per governar. Amb nou ho tens garantit, però en podrien ser vuit, set...
En cas que es busqués un pacte postelectoral, quins serien els seus aliats naturals?
La nostra voluntat és governar, si podem, en solitari. Si no és possible i si hi ha algú que ens dóna suport, ho acceptarem de bon grat.

Néta d'un alcalde de la República

Roser Masgrau i Plana va néixer a Banyoles el 1950, en el si d'una família que regentava can Sala de la llet, un establiment molt popular de la plaça dels Turers. El seu avi patern, Jacint Masgrau, va ser alcalde de la ciutat durant la República. És llicenciada en història contemporània i ha exercit de docent en diferents centres d'ensenyament. És membre de la junta i voluntària de Càritas. És regidora de l'oposició des del 2011, any en què va ocupar el número dos a la llista de Junts per Banyoles.

R.E.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia