Política

Els veïns de 77 municipis només podran votar una llista

Girona, amb 30, és la demarcació amb més localitats on es presenta una única candidatura

La situació es repeteix 23 cops a Lleida, 17 a Tarragona i 7 a Barcelona

Un total de 77 municipis d'arreu de Catalunya ja tenen virtualment decidit l'alcalde, perquè només s'hi presentarà una candidatura, una situació que no és estranya en localitats molt petites. L'únic que podria impedir-ho, doncs, seria la impugnació per part de la junta electoral d'alguna d'aquestes llistes úniques. O una abstenció del 100%, és clar, però això seria una absoluta raresa –que fa quatre anys es va donar a la Vilella Alta, on vivien 112 persones, en protesta perquè l'únic candidat, del PP, vivia a les Canàries.

Per demarcacions, és Girona la que acumula més municipis amb una única opció electoral per triar en els comicis del 24 de maig. N'hi ha 30, un més que fa quatre anys. La meitat formen part de l'Alt Empordà, la comarca on més es repeteix aquesta situació. Les altres comarques gironines on es dóna aquesta situació en algun cas són el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l'Estany i el Ripollès.

Lleida és la segona demarcació en el rànquing de les demarcacions on hi ha més municipis en què només es presenta una candidatura: n'hi ha 23, repartits a les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Segarra, el Segrià, el Solsonès, l'Alt Urgell i l'Urgell.

La segona comarca amb més localitats amb una sola llista, però, no és lleidatana. És el Priorat, amb sis de les 17 que hi ha a la demarcació de Tarragona, on això també passa en punts de l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

On menys recurrent és l'absència d'alternatives a l'alcaldia és a la demarcació de Barcelona: només passa en set llocs, quatre dels quals a Osona. Els tres restants són els municipis de Carme, a l'Anoia; Sant Feliu Sasserra, al Bages, i Collsuspina, a la tot just estrenada comarca del Moianès.

Avui és el dia que la junta electoral ha de comunicar les eventuals irregularitats en la presentació de candidatures, que podran esmenar-se fins diumenge. El dimarts 28 es publicaran les llistes definitives i hi ha haurà dos dies per plantejar recursos contra aquestes llistes.

LA DATA

28.04.15
Es publicaran
les llistes definitives, un cop esmenades les irregularitats que hi hagi detectat la junta electoral.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia