Política

“El 24-M iniciarem l'estat català”

Unes 16.000 persones omplen el Sant Jordi i revifen la mobilització amb vista a unes municipals decisives

Crides als candidats, i a la unitat política i social

“In-inde-independència!” El crit reivindicatiu del sobiranisme català va tornar a retronar ahir amb força al Palau Sant Jordi de Barcelona, ple amb unes 16.000 persones que van voler demostrar que el procés no està desinflat, ans al contrari, davant del decisiu cicle electoral que s'acosta. “El 24-M guanyarà el sobiranisme, i iniciarem la independència”, subratllava la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, per tancar l'acte conjunt convocat amb l'Òmnium i l'AMI, tota una injecció d'adrenalina que també va servir per fer una nova crida a la necessària unitat de ciutadania, societat civil i partits, després que en els últims dies sembla que hagin renascut alguns dubtes sobre la convocatòria del 27-S.

El protagonisme principal ahir, en tot cas, va ser per als candidats a les llistes municipals arribats d'arreu del país, i de ben diverses sigles polítiques, que omplien la pista principal i que també van donar en certa manera el gran tret de sortida oficiós a la campanya electoral. Com a mínim, la de la part que es jugarà en clau de procés, que no és poca. I la posada en escena, de fet, amb el nom de tots i cadascun dels 947 municipis catalans penjant del sostre, també hi va ajudar.

A ells, als candidats locals, es van dirigir molts agraïments pel seu paper en el procés fins ara, per exemple amb la seva actitud ferma el 9-N, i per “desafiar el desprestigi de la política” invertint el seu temps en els seus pobles i ciutats, en paraules de Muriel Casals, presidenta d'Òmnium. A ells, però, també es van dirigir les apel·lacions perquè falquin el procés des de la base, com deixava ben clar el lema del mosaic gegant que es va desplegar arreu del recinte en un dels moments culminants de la nit: Fem la independència des dels ajuntaments.

“El 24-M s'escullen uns projectes de poble i ciutat, i el primer és resoldre que ens afecten quotidianament”, admetia Casals. “Però, per fer-hi front, cal que els ajuntaments disposin dels recursos justos i eliminar les traves que posa l'Estat espanyol”, subratllava, abans de fer una reflexió directa als aspirants a alcaldes i regidors: “Haureu de prendre decisions valentes, però no estareu sols, estarem amb vosaltres.”

Els dirigents de les entitats municipalistes ja havien deixat ben clar, en tot cas, el seu compromís inequívoc. “Els catalans no podem deixar de votar amb caràcter plebiscitari fins que no siguem independents definitivament”, advertia el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal. “Els alcaldes i alcaldesses ens la jugarem”, garantia el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, que reivindicava el paper gens secundari dels ajuntaments, les “parets mestres” de la convivència i el progrés social.

Amb la mirada en el 27-S

Ara bé, el procés no s'acaba el 24-M, i l'acció d'ahir, amanida amb diverses actuacions i estructurada en quatre grans eixos fins a la creació de la nova república, ho va tenir sempre present. “El 27-S tenim el repte més transcendental de la nostra història, i només si anem junts institucions i societat civil el farem possible”, advertia Forcadell, en un missatge que també llançava Casals. “Quan hem compartit un mateix horitzó, hem estat imparables; ho hem fet i ho tornarem a fer”, arengava.

“Ho hem provat com lògicament hauria de ser, i l'Estat espanyol ho ha impedit un cop i un altre, però no ens rendim ni ens rendirem”, justificava. Això sí, Forcadell també recordava que perquè el nou estat sigui possible cal governar abans “el màxim nombre d'ajuntaments, consells i diputacions”.

“Expliqueu que el procés està més viu que mai, i que tira endavant”, havia proclamat l'actor Quim Masferrer en iniciar l'acte, apel·lant a les desenes de mitjans presents. En acabar, amb el Palau dempeus al so de la Dharma, la fita de demostrar-ho semblava més que assolida.

LES FRASES

Quan ciutadania, societat civil i partits hem compartit un mateix horitzó, hem estat imparables
Muriel Casals
presidenta d'òmnium
Estem preparats per desobeir lleis injustes [...]. Cap govern podrà evitar que el 27-S capgirem la història
Carme Forcadell
presidenta de l'anc

Mobilitzar-se i sumar

L'altre gran leitmotiv de les intervencions va ser la necessitat de convèncer com més catalans millor fins al 27-S per construir un estat millor. Tant amb els que hi votin a favor, com amb els qui no, que també en formaran part. “Amb els que som no en tenim prou, i no és que necessitem, sinó que volem ser més gent, per fer una república catalana des del carrer”, proclamava el periodista Antonio Baños, content perquè la mobilització de l'11-S serà a la Meridiana de Barcelona, una “metàfora del país, perquè és un lloc de pas, on tothom que vol s'hi queda”. “Enguany no toca sofà, toca carrer, assemblea, manifestació; no podem descansar”, concloïa, i recordava: “No és el pla dels polítics, és el nostre.” I és que ja ho va dir Germà Bel, un dels experts que va parlar per explicar el nou país: “Els ciutadans seran les seves veritables estructures d'estat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia