Política

ERC lidera la intenció directa de vot a Sabadell

Una enquesta, feta a final de març, pronostica un quasi empat tècnic en nombre de regidors entre el PSC (6-7), ERC (5-6), CiU (4-5) i Unitat per Sabadell (4-5)

El percentatge d'indecisos supera el 35%

ERC seria la primera força en intenció directa de vot a Sabadell si se celebressin ara les eleccions municipals. Segons una enquesta elaborada pel Grup Opinòmetre, a la qual ha tingut accés aquest diari, els republicans tindrien una intenció directa de vot d'un 17,8% i deixarien el PSC, el partit que governa des del 1999, en un segon terme amb un 12,9%. Lluny se situarien CiU, el principal grup de l'oposició, amb un 5,7% del cens, i l'aliança d'una part dels partits d'esquerra, amb un 5,5%. Cal tenir en compte, però, que el percentatge d'indecisos és d'un 35,2%.

En canvi, pel que fa al nombre de regidors, l'estudi electoral que, segons ha pogut saber aquest diari, ha encarregat l'entorn d'ERC, vaticina una gran fragmentació del ple que donaria peu a quasi un empat tècnic entre el PSC (6-7), ERC (5-6), CiU (4-5) i Unitat per Sabadell (4-5), i faria necessaris els pactes per governar. El salt existent entre la intenció directa de vot i el nombre de regidors es deu, com expliquen des d'Opinòmetre, al que es coneix com “la cuina”, és a dir, a partir de la primera foto que s'extreu del que responen els enquestats es valoren altres factors com ara el record de vot i la situació política actual al consistori per fer una projecció més ajustada. Les mateixes fonts indiquen que es tracta d'una mostra significativa basada en 600 enquestes fetes tenint en compte quotes de gènere, edat i zona de residència. L'enquesta es va fer entre el 25 i el 31 de març i, per tant, no inclou les reaccions dels electors a fets importants en els àmbits local i català com ara la primera sentència del cas Mercuri, que condemna l'exalcalde Manel Bustos a setze mesos de presó, i l'acord entre el president Artur Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, sobre el full de ruta.

Des d'Opinòmetre, indiquen que el sondeig és una foto bastant actual que pot canviar fins al moment de les eleccions, però que revela una clara tendència a la fragmentació. D'acord amb els resultats seria el final de l'època de governs en majoria del PSC –encapçalats per Bustos–; altres partits tradicionals com ara CiU i el PP simplement es mantindrien, i entrarien amb força d'altres com ERC –que passaria de no tenir representació als cinc o sis regidors–, Unitat pel Canvi per Sabadell –representant la suma d'una part de l'esquerra–, la Crida –impulsada per Entesa, la CUP i MPS– i Ciutadans, aquest últim per primer cop al consistori.

Els candidats més coneguts són, per ordre, Josep Ayuso (PSC), que suspèn, i Carles Rossinyol (CiU) i Juli Fernàndez (ERC), que tenen un aprovat.

LES XIFRES

600
enquestes
es van fer entre el 25 i el 31 de març per elaborar l'estudi.
7
partits
tindrien represen- tació en el ple municipal després de les eleccions.

Un 44%, a favor de la independència

A la pregunta “Si demà es fes un referèndum sobre la independència de Catalunya, què votaria?”, un 44% dels enquestats a Sabadell per Opinòmetre van respondre que hi votarien a favor. Ho farien en contra un 38,2% dels enquestats, mentre que un 17,4% se situarien en la franja dels no ho sé /no contesto. Segons aquesta mostra, Sabadell es torna a situar al costat de la independència –com ja ho va fer el 9-N–, malgrat que cal tenir en compte que gairebé quatre de cada deu dels enquestats es decanten pel no. Pel que fa a la relació d'intenció de vot als partits i al referèndum, destaca que els possibles electors d'ERC i CiU es decanten clarament per la independència, mentre que hi ha més divisió, tot i ser majoritari, en el cas d'altres formacions com ara el bloc format per ICV, EUiA i gent de Podem, i la Crida. Els que aposten pel PP i Ciutadans també ho fan més clarament pel vot negatiu.

Per situar el resultat actual de l'enquesta d'Opinòmetre, cal anar als de la consulta a Sabadell. La cocapital vallesana es va convertir en la segona ciutat del país en participació i en nombre absolut de vots a favor de la independència. Un 78,30% de les persones que hi van participar van votar sí i sí,
un 11,21% van optar pel sí
i no, i un 5,20%, pel no.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia