Política

El fiscal demana 5 anys de presó per a Bárcenas i Lapuerta per la caixa B del PP

També sol·licita 3 anys i 10 mesos de presó i 450.000 euros de multa per als amos de l'empresa que va reformar la seu central del partit a Madrid

Es mostra a favor d'arxivar la causa de delicte contra el PP per falta de proves

La Fiscalia anticorrupció ha presentat aquest dilluns l'escrit d'acusació en el cas de la presumpta comptabilitat paral·lela del Partit Popular (PP), on demana penes de cinc anys de presó per als extresorers populars Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta; de tres anys i deu mesos per als constructors Gonzalo Urquijo i Belén García, i de 18 mesos per a l'exgerent del PP Cristóbal Páez. En canvi, no atribueix al PP cap delicte fiscal pels diners no declarats, si bé considera el partit responsable dels pagaments en negre de la reforma de la seva seu atribuïts als dos extresorers.

En el seu escrit de 19 pàgines, el fiscal Antonio Romeral acusa Bárcenas i Lapuerta de delictos fiscals, d'apropiació indeguda i falsedat documental, pels quals sol·licita penes de 5 anys de presó i una multa de 260.000 euros.

A l'exgerent del PP Cristóbal Páez li atribueix els mateixos delictes però reclama només 18 mesos de presó i 103.500 euros de multa.

Romeral sol·licita així mateix penes de 3 anys i 10 mesos de presó i 450.000 euros de multa per a Gonzalo Urquijo i Belén García, propietaris de l'empresa Unifica –que va reformar la seu nacional del PP, al carrer Génova de Madrid– per un delicte continuat de falsedat en document mercantil en concurs amb un delicte contra la Hisenda Pública. Al mateix temps, demanar aixecar la imputació contra la treballadora d'aquesta societat Laura Montero per preescripció.

El jutge Pablo Ruz va deixar oberta al fiscal la possibilitat d'acusar el Pp d'un delicte contra la Hisenda Pública per les quotes que el partit va deixar de pagar el 2008 corresponents a les donacions rebudes d'empresaris. Romeral, però, considera que aquest delicte no s'ha justificat “degudament” i demana l'arxivament de la causa contra el PP.

Això no obstant, manté el partit com a responsable civil subsidiari –no penal– dels delictes fiscals comesos per Bárcenas, Lapuerta i Páez pel pagament en negre de les obres de reforma de la seu del PP.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia