Política

Impulsen un grup de pressió per insistir en la llista única

Un nucli d'intel·lectuals capitanejat per l'activista Pere Pugès, que ara deixa la direcció de l'ANC, promou un manifest que en seria l'embrió

El volen fer públic al juny, després de les municipals

La possibilitat de concórrer amb una llista unitària independentista a les eleccions del 27-S no ha estat ni molt menys descartada en la mentalitat d'una bona part de la societat civil, malgrat l'acord del 14 de gener entre el president Mas, el líder republicà, Oriol Junqueras, i les tres principals entitats sobiranistes per anar-hi amb candidatures separades. Un grup d'intel·lectuals capitanejat per l'activista Pere Pugès, un dels fundadors de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que d'aquí a poques setmanes deixarà la seva tasca a la cúpula de l'entitat, pretén ressuscitar la idea i ha iniciat moviments per constituir-se en grup de pressió a fi d'insistir que el debat de la llista única està tancat en fals, i que cal refer l'acord assolit al gener.

Els impulsors volen esperar que passin les municipals per no barrejar afers en campanya, i treballen amb la idea de presentar-se en públic al juny, a partir d'un manifest fundacional que confien que signin d'entrada una cinquantena de personalitats “conegudes, i de més o menys pes“, segons admetia ahir a aquest diari Pugès, que justifica que “cal fer alguna cosa com a últim intent per canviar les mentalitats i fer veure la responsabilitat que tenim tots plegats perquè hi hagi realment unes plebiscitàries”. L'activista admet que “la idea és que el manifest sigui l'arrencada d'alguna cosa més”, si bé evitava donar més detalls.

Els impulsors, en tot cas, s'han donat un mes llarg per anar buscant suports, i ja han temptejat, i en algun cas fins i tot en poden tenir ja el vistiplau, personalitats com ara Josep M. Vila d'Abadal –president de l'AMI, càrrec pel qual va ser precisament un dels signants de l'acord del gener–, el comissionat per a la transició nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, l'escriptora Pilar Rahola, el jutge Santi Vidal o el sociòleg Salvador Cardús, a més de persones del món del periodisme.

Debat obert a l'ANC

Des de la seva condició de responsable de relacions polítiques de l'ANC, de fet, Pugès ja ha promogut en els últims mesos, en alguns casos en enfrontament directe amb la presidenta Carme Forcadell, diverses iniciatives per impulsar una llista conjunta el 27-S, fet que ha provocat una creixent divisió en la cúpula que ara plega. A Pugès, per exemple, se li retreu que intentés crear una plataforma electoral a partir de la campanya El país que volem, que no acabaria tenint èxit. A instàncies d'ell, això sí, l'assemblea de Lleida va aprovar el dia 12 un full de ruta –no sense l'oposició, en la votació de les esmenes, d'una part força significativa dels socis presents– que preveu una consulta interna al juny perquè la militància decideixi si impulsa una candidatura unitària en cas que els partits no es posin d'acord en el full de ruta. Una opció que, ara per ara, Forcadell ha descartat del tot.

Torra, Alcoberro i Flamerich aspiraran al secretariat

L'ANC ha entrat en la setmana decisiva per a la presentació de candidatures –el termini es va obrir per Sant Jordi i es tanca aquest divendres– a les eleccions del 9 de maig al secretariat, que seran decisives per definir la futura estratègia en qüestions com la llista unitària. La cúpula intenta aquests dies tancar una proposta de consens sobre el nou equip que pot liderar l'entitat, i de fet hi ha entesa en noms com Quim Torra, vicepresident d'Òmnium i director del Born Centre Cultural, Agustí Alcoberro, exdirector del Museu d'Història de Catalunya, o Carles Flamerich, exdirector general de Telecomunicacions. Tots han acceptat aspirar al secretariat –al contrari que Miquel Strubell o Miquel Sellarès, que també havien sonat– però no a la presidència. Per a aquest càrrec es confia en l'exdirigent de La Crida Jordi Sánchez, que, tal com ja va explicar El Punt Avui, d'entrada hi havia declinat per la seva feina com a adjunt al Síndic de Greuges, que hauria de deixar. Fonts properes admetien ahir que s'ho podria replantejar, si bé no ha pres cap decisió, i matisaven que si es presenta, en principi serà pel secretariat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia