Política

Mas troba una “vergonya” que es vinculi procés i tirania

El president replica a la fiscal general de l'Estat que si les lleis no s'haguessin canviat “la humanitat no hauria progressat”

Etziba que “els demòcrates” no definirien el procés de la manera com ho va fer Madrigal

S'acosta l'inici oficial de la campanya per les eleccions municipals del 24-M i augmenta la presència del president de la Generalitat i president de CDC en actes de precampanya. Ahir va visitar les Terres de l'Ebre, des d'on va respondre a les declaracions de la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, que divendres, en un esmorzar informatiu, va associar el procés català a la “tirania” i el “fanatisme”. “Som fruit de la il·lustració i combatem l'obscurantisme, el fanatisme i la tirania”, va proclamar Madrigal en la conferència.

El president de la Generalitat va rebre amb indignació les paraules de la fiscal general de l'Estat. “És una vergonya que es digui tirania a l'essència de la democràcia i al fet que la gent pugui prendre decisions”, va etzibar Mas en un acte preelectoral de CDC a Móra la Nova. “Escoltar la gent, escoltar-la bé, traduir això en votacions a les urnes, deixar la decisió a la població, actuar en conseqüència i jugar-se-la, ara resulta que això és tirania”, va lamentar, i hi va afegir: “Els demòcrates mai definiríem com a tirania escoltar la gent i actuar en conseqüència.”

Mas va defensar que és a través de les urnes i adaptant les lleis a les noves circumstàncies que s'avança. Si tot restés immòbil, va assenyalar, “la humanitat no hauria progressat, les dones no podrien ni votar, encara estaríem a l'edat mitjana”. Les normes, va insistir, “s'han de posar al servei de la gent”.

A les portes de les municipals –la campanya comença oficialment la mitjanit de dijous a divendres–, Mas va situar el procés com un element central del debat. Va advocar per “la defensa de la dignitat del poble trepitjada per l'Estat espanyol”, però també va posar èmfasi en l'economia i en la “batalla pels instruments de decisió” que haurien de permetre transformar-la. Això en un moment en què el govern treballa en la confecció de la hisenda pròpia i en el disseny de la Seguretat Social catalana.

Amb gairebé vuit anys de crisi, el president Mas va reconèixer que aquesta ha deixat “ferides profundes”. I va recordar que l'aspiració d'un estat també es vincula a la consecució d'un major benestar. “Aspirar a fer possible que Catalunya sigui un estat no és fer una Catalunya de cartró pedra”, subratllava, tot equiparant el futur país a altres estats europeus d'una mida semblant.

LES FRASES

Si no haguessin canviat els marcs legals per la pressió de molta gent encara estaríem a l'edat mitjana
Els demòcrates mai definiríem com a tirania escoltar la gent i actuar en conseqüència
Artur Mas
president de la generalitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia