Política

La despesa electoral dels partits

Queden només tres dies per l'inici oficial de la campanya electoral –començarà la mitjanit de dijous a divendres— i alguna cosa s'intueix que ha canviat respecte a eleccions municipals anteriors pel que fa als costos. Almenys a la ciutat de Girona i entre els grans partits que eren, de fet, els que acostumen a fer majors dispendis. Per una banda, hi ha hagut menys acumulació de propaganda preelectoral a les bústies. N'hi ha hagut, és clar. D'aquella que sí poden fer, en la qual no demanen el vot directament, però aprofiten per presentar-se, interessar-se per les inquietuds dels veïns o fer una crida a col·laborar per elaborar el programa electoral. Per altra banda, els partits s'han refrenat a l'hora d'obrir locals al centre de la ciutat per convertir-los en els quarters generals de la campanya. Fa quatre anys, els dos grans partits de Girona —CiU, per una banda, i el PSC per l'altra— van obrir-ne amb el comprensible desig de tenir una major visibilitat. El de la federació nacionalista era a la rambla Llibertat, en una cantonada on ara hi ha una oficina del Banc de Sabadell. Els socialistes van obrir el seu a la plaça Josep Pla. En aquest segon cas, el van mantenir més enllà de les eleccions. Ben bé fins a mig mandat, fins que es va començar a configurar el trencament intern del grup municipal. En aquell local actualment hi ha una agència d'assegurances. Aquestes eleccions, però, ni el PSC ni CiU tindran locals extres per a la campanya. Ni tampoc en pensen obrir el PP, ICV-EUiA ni ERC. Des d'alguns d'aquests partits diuen que es tracta de dur l'austeritat a la campanya, i consideren que representen una despesa tan alta com prescindible. Només la CUP-Crida per Girona ha obert un local específic per a les eleccions. Està al carrer de Santa Eugènia número 8, a tocar la plaça Marquès de Camps —un local on hi havia fins no fa massa una botiga de disfresses que va traslladar la seva activitat uns metres més avall. Aquest estalvi en locals que han fet la majoria de partits no hauria de ser, però, un punt d'arribada de la campanya, sinó un punt de sortida. Perquè de res haurà servit si la contenció d'ara es converteix en malbaratament després, i s'omplen els carrers amb una quantitat absurda de cartells electorals que embruten i fan lleig. Girona celebra a partir de dissabte una de les seves festes grans, el festival Temps de Flors. Esperem que la propaganda electoral no n'esguerri la imatge.

L'inici de la campanya s'acosta amb una certa tendència dels partits de la ciutat a la contenció en el que volen o poden gastar, almenys de moment.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia