Política

Romero de Tejada defensa la “imparcialitat” de la Fiscalia en la investigació del 9-N

El fiscal superior de Catalunya nega pressions polítiques per presentar la querella contra Mas

Atribueix les reticències dels fiscals catalans a una “una diferent visió dels fets”

El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha assegurat aquest dilluns davant del Parlament que el Ministeri Públic actua “sota els principis de legalitat i imparcialitat” en la querella al president de la Generalitat, Artur Mas, i a dos consellers del seu govern per la consulta del 9 de novembre del 2014.

Romero de Tejada ha defensat així la independència de la Fiscalia en la seva compareixença a la comissió d'investigació sobre frau fiscal. Tot i no ser una qüestió directament relacionada amb l'objectiu de la comissió, alguns grups (com ERC, Ciutadans o CiU) li han preguntat sobre la posició contrària dels fiscals de Catalunya a la presentació de la querella contra Mas. L'anterior fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va ordenar finalment interposar la querella que al principi la Fiscalia Superior de Catalunya havia considerat improcedent. També se li ha demanat per la sortida del seu antecessor, Martín Rodríguez Sol, que va avalar el dret a decidir en el marc de la legalitat.

El fiscal ha reconegut que va haver-hi discrepàncies en la Fiscalia sobre la querella per l'organització de la consulta, però ha negat que hi hagués pressions polítiques.

Romero de Tejada ha asseverat que els fiscals sempre actuen “sota els principis de legalitat plena i imparcialitat” i sotmesos a una jerarquia, però ha admès que hi “pot haver discrepàncies entre companys, i aleshores decideix el superior”.

Segons ell, les reticències dels fiscals catalans a presentar la querella sobre el 9-N responen a “una diferent visió sobre els fets” respecte de la dels membres de la Fiscalia del Suprem.

Qüestionat per la seva opinió per les filtracions i el trencament del secret de sumari en les causes judicials, el fiscal superior ha considerat que al Ministeri Públic li molesta, ja que “poden atemptar contra els drets de l'imputat”.

El fiscal superior ha assegurat que la Fiscalia respecta el secret de sumari, tot i que ha recordat que en els processos judicials acostumen a haver-hi moltes parts personades amb “interessos contraposats”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia