Política

CiU vol que el sector turístic cofinanci projectes públics

Trias proposa que entitats com ara el Barça aportin, voluntàriament, fons per a actuacions socials o urbanístiques en àrees centrals de la capital

L'alcalde menysté el pla d'ocupació de Collboni

En un moment, l'actual, en què el debat públic sobre els efectes del turisme ha agafat volada a Barcelona, l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ha llançat una proposta electoral per mostrar que els beneficis del sector poden repercutir, també, sobre el conjunt de la ciutat. La mesura en concret seria la creació d'un fons, amb aportacions a parts iguals del consistori i les empreses o entitats que obtenen
guanys del turisme, per finançar projectes de caràcter social, urbanístic, esportiu o cultural en aquelles zones de la capital catalana que suporten més pressió de visitants forans. La participació en la iniciativa, però, per part del teixit privat serà totalment voluntària, i no implicarà compensacions en forma de bonificacions fiscals. L'objectiu, doncs, és que sigui el mateix sector qui faci aquest gest de presa de consciència, com resumia ahir Trias en una roda de premsa a l'Agència EFE: “La gent que es guanya la vida amb el turisme també ha d'estar disposada a fer un esforç de responsabilitat.”

A hores d'ara l'Ajuntament ja està en converses amb entitats com ara el Patronat de la Sagrada Família i el Barça per explorar aquesta via de col·laboració –més endavant també se sondejaran negocis pròpiament dits, com ara hotels–, que seria projecte a projecte. Aquests encara s'han de perfilar, però anirien des dels programes de formació laboral fins als de millora de l'espai públic o de rehabilitació i insonorització d'edificis. La suma que surti de mans privades per sufragar cadascuna d'aquestes iniciatives serà immediatament igualada per la corporació. Amb aquest propòsit ja té una partida pressupostària reservada de cinc milions d'euros.

Malgrat que el seu objectiu estratègic és fer una campanya sense estirabots ni exposant-se en excés, el també candidat de CiU no defugirà el cos a cos quan toqui. El seu objectiu, ahir, va ser el socialista Jaume Collboni, i més específicament el seu pla per crear 30.000 llocs de treball durant el pròxim mandat. “És important que els caps de llista es documentin perquè, si no, algú pot prometre crear 30.000 llocs de feina quan resulta que jo n'he creat 50.000. I si promets
menys, potser t'estàs ficant en un embolic”, va etzibar Trias. Sense deixar la matèria també va negar, com se l'acusa, haver destinat menys recursos a Barcelona Activa. “De 22 milions hem passat a 45”, va rematar.

LA FRASE

La manera que la gent valori el turisme és que vegi que, gràcies al sector, la seva vida millora
Xavier Trias
alcalde de barcelona

Inflar pit en política esportiva

Acompanyat d'esportistes, presidents d'entitats i federacions o altres càrrecs, com ara el director general del Circuit de Catalunya, Salvador Servià, l'alcalde de Barcelona va protagonitzar, ahir a la tarda, un acte de precampanya al pavelló de la Mar Bella centrat en política esportiva. En la seva al·locució, Trias va destacar la importància que té aquest sector en el teixit econòmic de la ciutat, i com ho demostra la dada que, segons un estudi recent, genera una facturació anual de 2.000 milions d'euros i dóna feina a 28.000 persones. Alhora, l'alcalde també va fer repàs de la feina feta pel govern de CiU en la matèria, on s'han invertit 35 milions d'euros, segons va ressenyar, en projectes de construcció i millora d'equipaments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia