Política

Mas alerta que la violència verbal degenera en física

El president de CiU carrega contra Pablo Iglesias i fa una crida a centrar la campanya en les propostes i els arguments

Retreu al líder de Podem els “insults” i el “menysteniment”

Crida a aparcar la crispació en la campanya electoral. El president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, va instar ahir els partits a no “perdre el nord” després d'un inici de campanya amb discursos acarnissats. Mas va focalitzar les crítiques –sense citar-lo, però sense deixar tampoc espai per als equívocs– contra Pablo Iglesias, que va acompanyar la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, en un míting a Nou Barris. Iglesias va titllar Mas i Jordi Pujol de “gentussa” i “lladres”, mentre que Colau instava l'electorat a fer fora la “màfia”, amb referència a CiU. Durant les hores següents, es van produir dues agressions a dos candidats al 24-M: un integrant de la llista de la federació a Barcelona i la cap de cartell d'ICV a Rubí. Mas va establir una relació de causa-efecte i va alertar que la “violència verbal” pot degenerar en “violència física”.

En un acte al Casal de la Gent Gran de Sant Feliu de Llobregat amb la candidata local, Rosa Maria Martí, Mas s'aferrava al discurs contra l'agressivitat verbal en un nou intent de situar CiU com a garantia d'ordre i estabilitat davant de les incerteses que generen candidatures “noves” com les que s'emparen en llistes de confluència amb Podem. Mas va censurar que Iglesias aterrés a Catalunya amb una actitud que, al seu criteri, no és la que “convé en una democràcia madura com la nostra ni en un país que ha demostrat un gran civisme”. Al líder de Podem, que bressolava la candidatura de Colau, li va retreure els “insults”, el “menysteniment” i la “falta de respecte”. En concret, Mas va parafrasejar el sud-africà Desmond Tutu per fer una crida a la calma: “No aixequis la veu, millora el teu argument.”

Davant d'un auditori format majoritàriament per gent gran, Mas va precisar que afinava la crida en qualitat, també, de president de la Generalitat, i no tan sols com a líder de la federació nacionalista. És la segona vegada en aquesta campanya que Mas focalitza el discurs contra Barcelona en Comú, el principal adversari de Xavier Trias a Barcelona. Dissabte, després del míting d'Iglesias, Mas va evitar entrar en el cos a cos. Fins ahir. Sustentava l'advertència en dos fets posteriors al míting de Colau. El candidat Santi Borrull, número 36 de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, va ser agredit dissabte mateix mentre repartia propaganda electoral a Fabra i Puig. ICV també va denunciar que la seva candidata a Rubí va ser víctima d'una agressió diumenge en un acte de protesta contra una concentració de Plataforma per Catalunya. A més, Mas va situar les prioritats de CiU en l'obtenció de “feina, benestar i llibertat” en els municipis d'arreu del país el 24-M.

LES FRASES DE MAS

Aquesta violència verbal acaba degenerant en altres tipus de violència. En alguns indrets es provocava una violència física
El que no ha de formar part d'una campanya és l'insult per insult, el menysteniment i la falta de respecte
Som un poble inspirat per bones actituds. No perdem el nord del que significa una campanya electoral
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia