Política

El Congrés consuma l'intent d'imposar que els toros tornin a Catalunya

La llei de patrimoni cultural immaterial de Wert passa l'últim tràmit parlamentari

La norma busca blindar la tauromàquia i envaeix competències

Llum verd definitiu a la llei estatal de patrimoni cultural immaterial, que a la pràctica és només un intent per forçar el retorn de les curses de braus a Catalunya. Una norma que surt del ministeri que dirigeix José Ignacio Wert després que el 2013 fallés en el seu objectiu amb l'aprovació d'una llei de tauromàquia que no servia per tombar l'acord del Parlament per eradicar la fiesta. Després d'una tramitació exprés a les cambres espanyoles, el Congrés donava ahir el darrer vistiplau a la nova norma, que ha estat rebutjada frontalment per les formacions catalanes –CiU i d'ERC–, que en destaquen que en el seu conjunt suposa una evident invasió competencial.

Però també s'hi han oposat en el seu conjunt el grup de l'Esquerra Plural, el PNB i altres formacions del mixt que insistien que es tracta d'un “capritx” del PP; una norma “innecessària”, que no complirà el seu interès de fons perquè hi hagi toros a les places catalanes i, sobretot, que l'únic que portarà és el caos entre administracions

Lleis polèmiques

Montse Surroca, de CiU, va insistir, precisament, que aquesta és una més de les moltes lleis “polèmiques” de Wert, que tenen com a denominador comú el seu caràcter “recentralitzador”. Des de l'Esquerra Plural es va dedicar un dur al·legat contra les curses de braus i el maltractament animal fins al punt de desitjar que espera que la Unesco “deixi en paper mullat” aquesta llei que, “com sempre” el PP ha tirat endavant sense diàleg. De fet, només UPyD va votar en el seu moment a favor dels dictàmens, mentre que el PSOE es va abstenir. Ahir, la representant d'aquesta formació, la valenciana Susana Ros, assegurava que la llei aprovada “certifica l'obsessió del PP per la tauromàquia” i “força una harmonització”. Ros, com també ho va fer Surroca, va aprofitar per criticar que el PP s'entretingui en aquesta qüestió mentre no resol les dificultats del sector cultural, agreujades per la pujada de l'IVA.

En el ple d'ahir, però, es votaven les esmenes procedents del Senat, la major part de les quals eren de caràcter tècnic, excepte una precisió dedicada a preservar la toponímia. L'escassa incidència del conjunt de les correccions va provocar dures crítiques d'UPyD, que va posar de manifest la pèrdua de temps i de recursos. El conjunt de la llei havia estat votat en comissió i, de fet, el PP no la va voler mostrar massa encara que ahir el diputat Juan de Dios Ruano insistís que “aquesta és una llei de tots i per a tots” i que representa “moltes veus però un únic amor: l'amor per la cultura espanyola”.

La tramitació va destapar les veritables intencions del PP pel que fa a la llei, ja que una de les disposicions recull la vinculació d'aquesta norma amb la de la tauromàquia amb la declaració com a bé immaterial. Tot i així, el republicà Joan Tardà, després de constatar el nou pas per imposar-los, els advertia que l'intent acabarà sent un nou fracàs del PP.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia