Política

El papa demana coratge per a la pau

Francesc rep el president Mahmud Abbas després que el Vaticà reconegués oficialment l'estat de Palestina

Bergoglio reclama una solució negociada al conflicte entre israelians i palestins

Tres dies després que la Santa Seu anunciés l'acord diplomàtic bilateral que reconeixerà de manera oficial l'estat palestí, el papa Francesc va rebre ahir el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, al Palau Apostòlic Vaticà. “Com estàs? Et veig més jove!”, va dir fent broma Abbas al pontífex tot just veure'l mentre s'abraçaven entre somriures i petons. A continuació, van entrar en una cambra, on van estar reunits durant uns vint minuts a porta tancada.

En el protocol·lari intercanvi d'obsequis posterior –reservat només als caps d'estat–, Francesc va regalar al líder palestí una medalla amb la figura de l'àngel de la pau. “Destrueix l'esperit dolent de la guerra. He pensat en tu, que ets un àngel de la pau”, li va dir el Sant Pare. Francesc ja havia definit Abbas com un “home de pau” el mes de maig de l'any passat, així com Shimon Peres, aleshores president d'Israel, durant el viatge que el cap d'estat vaticà va fer a Terra Santa. Des d'aquell viatge, Francesc –que fa pocs dies va dir que “els poderosos del món no volen la pau perquè viuen de les guerres”– ha intentat posar en un lloc prioritari de la seva agenda l'acostament de posicions entre israelians i palestins. Per la Santa Seu, i com han repetit la majoria dels papes en les últimes dècades, l'única solució per a la resolució del conflicte és “el dret dels dos estats a existir”.

El procés de pau entre Israel i Palestina i l'acord firmat fa tres dies amb el Vaticà van ser, naturalment, els temes principals de la trobada. Després de la cita amb Francesc, Abbas es va reunir amb el secretari d'Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin. En total, el líder palestí i la seva delegació, formada per onze persones, entre les quals l'alcaldessa de Betlem des del 2012, Vera Baboun, van estar al Vaticà una hora i mitja. Baboun és la primera dona que ocupa l'alcaldia de Betlem i, també, la primera dona catòlica que ha assolit un alt rang de poder a l'estat palestí. Baboun va assenyalar ahir que “al Sant Pare li importa molt el destí del poble de Palestina”. Per l'alcaldessa, “Francesc encarna l'esperança real de canvi”.

Represa de negociacions

Segons la nota que la Santa Seu va fer pública a la premsa, el papa va manifestar a Abbas “el desig que es puguin reprendre les negociacions directes entre Israel i Palestina per tal de trobar una solució justa i perdurable al conflicte de manera urgent”. És a dir, “que les dues parts prenguin decisions valentes en favor de la pau, amb l'ajuda de la comunitat internacional”. El papa Francesc ha repetit en més d'una ocasió, amb referència al conflicte israelianopalestí, que cal “més coratge per a la pau que per a la guerra”.

El Vaticà també va expressar “la gran satisfacció per l'acord aconseguit sobre aspectes essencials de la vida i l'activitat de l'Església catòlica a Palestina”. L'acord ha suscitat reaccions de rebuig entre les autoritats israelianes perquè implica un reconeixement de facto de l'estat palestí. El conveni firmat pel Vaticà i Palestina fa referència, entre altres coses, a la llibertat d'acció de l'Església, estipula i preveu llocs de culte i resol qüestions fiscals.

L'acord, com la visita d'Abbas al Vaticà, però, representa sobretot un missatge polític. En una entrevista publicada al diari oficial de la Santa Seu, L'Osservatore Romano, el capellà maltès Antoine Camilleri, subsecretari vaticà de Relacions amb els Estats, reconeixia la voluntat que l'acord influeixi en l'àmbit polític: “Tot i que de manera indirecta, seria positiu que l'acord aconseguit pugui ajudar d'alguna manera els palestins a veure establert i reconegut un estat de Palestina independent, sobirà i democràtic que visqui en pau i seguretat amb Israel i els seus veïns”, va dir Camilleri. I, referint-se tàcitament a Israel, hi afegia: “L'acord podria incentivar d'alguna manera la comunitat internacional, i en concret les parts implicades més directament, a emprendre una acció més decisiva per assolir una pau que perduri.”

LES FRASES

Cal que Palestina i Israel prenguin decisions valentes en favor de la pau
Santa Seu
Comunicat de premsa
Al papa Francesc li importa molt el destí del poble de Palestina
Vera Baboun
alcaldessa de Betlem

Tres dies intensos a Roma

Durant la seva estada de tres dies a Roma, Mahmud Abbas es va reunir, divendres, amb el president d'Itàlia, Sergio Mattarella, i amb el primer ministre, Matteo Renzi. Ahir, a més, després de sortir de la Santa Seu, es va reunir de manera més informal, en un hotel, amb el ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo. Avui es tornarà a trobar amb el papa Francesc en l'acte de canonització de dues monges beates nascudes a Palestina, Marie-Alphonsine Danil Ghattas de Jerusalem i Mariam Baouardy de Galilea. “Aquesta canonització demostra que Palestina no és una terra de guerra”, va declarar ahir Mahmud Abbas en una nota de premsa, i hi afegia: “La nostra terra santa s'ha convertit en un bastió de virtut per a tot el món.” “Palestina és una terra de santedat i virtut, tal com Déu volia que fos”, concloïa la nota.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia