Política

Sànchez, nou president de l'ANC

El substitut de Forcadell aconsegueix el càrrec amb 50 vots, amb relació als 24 de Castro

El nou equip treballarà per ampliar la majoria social a favor de la independència i descarta obrir el debat de la llista única

“No ens pertoca obrir el debat de la llista unitària”, assegura Sànchez

El pla dissenyat per membres de la direcció sortint ha obtingut el suport majoritari i Jordi Sànchez és qui agafa les regnes de l'ACN. Ho fa després de disputar-se el càrrec amb Liz Castro que, finalment, ahir va decidir presentar-se també a la presidència com a membre més votat en les eleccions al secretariat celebrades el 10 de maig. L'exmembre de la Crida i adjunt al Síndic de Greuges va obtenir 50 dels 75 vots possibles, i els votants que van donar suport a Castro van sumar 24 paperetes.

Amb aquest resultat, la primera feina de Sánchez demà mateix serà posar el seu càrrec a disposició del Síndic, tal com ell mateix va anunciar al castell de Cardona, des d'on l'ANC comença a traçar un nou camí “amb una història d'èxits” al darrere, com va recordar Sánchez, i amb l'únic objectiu de “contribuir a ampliar la majoria social perquè en aquest país es pugui votar finalment a favor de la independència”, va rematar el nou president de l'ANC.

Arribar fins aquí no ha estat una tasca fàcil per als membres del secretariat ni per a les mateixes bases de l'assemblea, des que el 10 de maig passat es van trobar a les portes del relleu de Forcadell. La candidatura Junts va aconseguir copar el nombre més gran de les 75 places del secretariat i Sánchez s'albirava com la persona de consens per substituir Forcadell. Tot i haver resultat escollit, Liz Castro va obtenir 453 vots més que ell i es va convertir, per sorpresa, en la persona més votada del secretariat, tal com abans ho havia estat Forcadell. L'escassa diferència va mantenir l'interrogant sobre el successor de Forcadell fins ahir mateix.

A dos quarts de deu del matí van començar a arribar els primers membres del secretariat al castell de Cardona. A les 10 del matí es van tancar a la sala canònica de Sant Vicenç, i en la trobada, tant Sánchez com Castro van presentar la seva candidatura per presidir l'entitat davant la resta de membres del secretariat. L'encara adjunt al Síndic va fer valer la seva carrera com a activista i les seves relacions en el món de la política, i Castro va defensar la legitimitat que li atorgava el fet de ser la més votada del 10 de maig. Sànchez, finalment, va rebre la confiança de bona part del secretariat.

Votació més polèmica

Després de votar la presidència, ahir es va escollir la vicepresidència. La designació, però, va requerir fins a tres votacions, ja que el càrrec s'obté amb dos terços dels vots. En la primera es van presentar fins a quatre membres del secretariat: Gabriel Rufián, Rosa Alentorn, Àngels Folch i Aida Àngel. Cap d'ells no va assolir els dos terços i es va haver de celebrar una segona votació a la qual Rufián i Folch ja no es van presentar. Però aquest cop ni Alentorn ni Àngel no van aconseguir els dos terços i finalment Àngel va abandonar la cursa en favor d'Alentorn.

Amb les dues últimes votacions es van triar els càrrecs de secretaria i tresoreria per als quals només es va presentar una candidatura. El primer va tornar a recaure en Núria Guillaumes i Jordi Vilarasau va aconseguir el segon.

Propera reunió, el dia 30

El secretariat es tornarà a trobar el dia 30 de maig per decidir la creació de les comissions de treball que s'hauran d'adequar al full de ruta de l'assemblea. Aquests òrgans són força importants ja que, de cada comissió en sorgirà un coordinador que formarà part del comitè permanent que, segons el projecte, ha d'estar format entre 13 i 19 persones.

En la seva primera intervenció com a president, Sánchez ja es va referir a l'equip que ha quedat configurat a partir d'aquestes últimes eleccions. És un equip que treballarà per contribuir a ampliar la majoria social que es decanti cap a la independència. Res més. Fet i fet, “la resta de debats no pertoquen a l'assemblea”, va assegurar Sánchez fent referència a la creació d'una llista unitària que encara atreu l'interès de partits polítics i membres de l'ANC. Ahir el nou president ja va tallar de soca-rel aquest debat. “Ara cal ampliar la majoria social”, va demanar. Sánchez va agrair la feina de Forcadell, que ahir va felicitar i elogiar la nova junta, i de Castro. “Continuarem treballant com un sol equip”, va insistir, per “posar fi a polèmiques i anar per feina”.

LES FRASES

Sé que farà molt bona feina i estarà al costat del país fent honor a la bona marxa de l'ANC
Artur Mas
president de la generalitat
Ara cal ampliar la majoria social i fer que aquest país pugui votar a favor de la independència
Jordi Sànchez
president de l'anc
Són persones molt preparades per construir la República Catalana
Carme Forcadell
expresidenta de l'anc
És una persona seriosa i de diàleg, estarà a l'altura de les funcions que li encomanin
Miquel Iceta
líder del psc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia