Política

El Parlament demana al Constitucional que aixequi el vet a la llei d'acció exterior

La cambra presenta al·legacions a la suspensió del TC arran de l'admissió a tràmit del recurs del PP

Defensa la constitucionalitat de la norma catalana

El Parlament ha reclamat al Tribunal Constitucional (TC) que aixequi la suspensió cautelar de diversos articles de la llei d'acció exterior, una decisió que el tribunal va adoptar el 15 d'abril passat com un automatisme a conseqüència de l'admissió a tràmit del recurs presentat pel govern espanyol. La cambra catalana va fer públiques ahir les al·legacions registrades al TC en què demana l'aixecament de la suspensió cautelar i defensa que els articles impugnats no són inconstitucionals.

El recurs promogut pel president espanyol es refereix a diversos articles de la norma catalana, aprovada el novembre del 2014. Són, tal com recollia Europa Press, els que van de l'1 al 9, per la seva consideració de la Generalitat com un actor internacional al marge de l'Estat espanyol; el 26, sobre les relacions amb altres executius; del 29 al 33, relatius a la representació de la Generalitat a l'exterior, i del 34 al 38, sobre la diplomàcia pública de Catalunya.

En les al·legacions presentades davant del Constitucional, els lletrats del Parlament recorden que l'Estatut estableix que la Generalitat té capacitat per impulsar la projecció de Catalunya a l'exterior “respectant la competència exclusiva de l'Estat en matèria de relacions internacionals”, cosa que atorga, segons diuen, base jurídica a la llei d'acció exterior. En aquesta línia, des del Parlament es considera que la suspensió sobre les esmentades funcions i activitats suposa “un clar perjudici” per al sistema d'autogovern de la Generalitat, ja que suposaria no poder exercir activitats que ha fet fins ara. Finalment, la cambra posa èmfasi en presumptes defectes en la impugnació del govern espanyol. Considera que és “genèrica” i que no “precisa” de manera “raonada i en detall” els motius d'inconstitucionalitat dels articles que impugna.

Malgrat el recurs presentat a l'abril, l'executiu ha continuat desplegant aspectes que pensa que no estan afectats pel recurs, com el pla d'acció exterior 2015-2018.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia