Política

Alerta per al 27-S pels nous problemes del vot exterior

Avisen que la baixíssima participació des de l'estranger prevista als territoris on hi ha autonòmiques denota que les dificultats no han desaparegut

Només 482 catalans que viuen fora han votat en les municipals

Les eleccions d'avui també són autonòmiques en tretze comunitats, on ja se sap el nombre de residents a l'exterior que hi hauran pogut votar. I és paupèrrim: tot just 46.382 ciutadans, encara no un 5% dels més de 900.000 electors potencials que hi tenien dret, figuren en el cens final –caldrà veure quants efectivament han votat– després de superar la primera fase del criticat sistema del vot pregat, que obliga a demanar expressament abans la documentació per votar i, per tant, a fer un doble tràmit. I això que, per primer cop, s'ha introduït la possibilitat de fer aquest primer pas telemàticament –i ja queda fixat que es farà així a partir d'ara–, fet que no ha acabat de tenir èxit, segurament per falta d'informació, i perquè calia tenir el DNI electrònic. I la majoria dels que viuen fora no el tenen.

Aquest baixíssim índex –del País Valencià, per exemple, només s'hi han pogut inscriure 6.015 persones, i de les Illes, tot just 846– ha posat en alerta un cop més els catalans a l'exterior, a través de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) i de la mateixa Assemblea Nacional Catalana (ANC), que denuncien que el Congrés no ha complert la promesa que van fer tots els grups, en el sentit que en aquests comicis ja s'hauria eliminat de la llei la disposició del vot pregat. No ha estat així, i ara es tem que tampoc s'hagi suprimit en les decisives eleccions plebiscitàries del 27-S, fet que trauria un important graner de vots al sobiranisme, tradicionalment hegemònic entre els catalans que viuen fora.

Esquerra Unida ja va denunciar fa un mes aquest “escàndol democràtic”, i la “cerimònia de la confusió” en els tràmits a seguir per votar, a causa d'una gestió “caòtica” del sistema que fins i tot suposava diferències de criteri entre consolats i ambaixades. IU hi veu intencionalitat política del PP i el PSOE, ja que el fet que molts dels vots siguin de ciutadans que han hagut d'emigrar per la crisi fa que siguin potencialment crítics amb els partits governants fins ara. “És un desastre anunciat que anticipa el que pot passar a Catalunya el 27-S si no fem un esforç polític i logístic per impedir-ho”, ha avisat la FIEC. “La prioritat és que voti el màxim nombre de gent possible el 27-S, però sempre tenim moltes dificultats; hi ha gent a la qual no arriben mai les butlletes, i per això ni s'inscriu al consolat i baixa directament a Catalunya”, sosté Mireia Domènech, de l'ANC exterior.

I el vot en les municipals?

La confusió ha estat tal, de fet, que a molts ciutadans que han marxat fora fa poc ni tan sols els han aclarit a l'ambaixada si podien votar en les municipals o no, segons ha denunciat a aquest diari Eva Serra, una catalana que fa pocs mesos que viu a Qatar. “Crec que els polítics haurien d'adonar-se d'aquesta situació i posar-se en contacte directe amb nosaltres, tenim necessitat de rebre informació”, deia.

En realitat, tal com aclareixen des de la FIEC, els inscrits al cens d'espanyols residents a l'exterior no poden votar en les municipals, i només ho poden fer els que es van inscriure a l'abril a l'ERTA, un registre de residència temporal que molt pocs coneixen, i per tant utilitzen, i en què, a més, les ambaixades són molt restrictives per evitar que votin “falsos temporals”, és a dir, residents en realitat de llarga durada. Això ha fet que només 908 catalans de fora hagin sol·licitat el vot el 24-M, i encara a 426 se'ls ha denegat. Només 482, doncs, hauran pogut votar els seus ajuntaments, fins dimarts passat per correu, o bé fins divendres en consolats i ambaixades.

Recta final per inscriure's al CERA

Segons la llei, el cens electoral de residents absents (CERA) vàlid és el vigent a principi del segon mes anterior a la convocatòria d'eleccions. Per tant, com que es convocarà a l'agost, per votar el 27-S caldrà estar-hi inscrit a 1 de juny, i la vinent serà l'última setmana per fer els tràmits, que sovint s'allarguen. El govern, la FIEC, l'ANC i Catalans al Món han fet campanya els últims mesos per donar-ho a conèixer i promoure la inscripció al CERA dels catalans que viuen fora però encara no hi eren. I han tingut bons resultats, ja que sols de gener a març se n'hi han inscrit 4.684, per a un total que l'1 d'abril era de 192.608. És a dir, 21.560 més que un any abans i 36.422 més que els que van poder votar el 2012. “Hem fet un esforç i s'està notant, així que seguirem la campanya fins al final”, celebren des de la FIEC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia