Política

CiU governarà la Diputació i ERC guanya pes en els consells comarcals

La federació manté la majoria al Pla de l'Estany, la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya; al Baix Empordà s'imposa Esquerra i en les altres comarques caldran pactes

El ple de la Diputació de Girona serà més divers que mai. Tradicionalment, hi han estat sempre representats CiU, el PSC i ERC, amb alguna excepció d'un quart partit. Ara, però, caldrà afegir-hi dues formacions més: la CUP i Independents de la Selva.

Malgrat l'ampliació del ventall, CiU tornarà a tenir majoria absoluta, tot i perdre un diputat (14). Els resultats de les municipalsa les comarques gironines han propiciat que la federació es quedi amb 14 representants. En canvi, el PSC recula ostensiblement i es quedarà amb només quatre, tres menys que ara fa quatre anys. El transvasament és, principalment, cap a ERC, que passa de 5 a 8 diputats i es converteix en segona força. La CUP, després, dels grans resultats aconseguits a la demarcació, obté un diputat. Més sorprenent és l'entrada del grup Independents de la Selva, que també tindrà un representant.

Que el convergent Miquel Noguer hagi aconseguit majoria absoluta a Banyoles és un bon aval per obtenir la presidència de la Diputació. El cap de la federació a les comarques gironines i alcaldable de Llançà, Pere Vila, també es perfila per al càrrec però hi pot influir, en contra, la pèrdua de la majoria absoluta al seu municipi.

A Barcelona, CiU manté el primer lloc a la Diputació però li caldrà pactar. A Lleida i Tarragona, la federació continua líder.

Consells comarcals

A l'Alt Empordà CiU perd la majoria absoluta al consell comarcal, tot i que sembla que podria governar ja que s'ha quedat a les portes de la majoria, i ERC queda segona. Al Baix Empordà, ERC passa a ser la força més votada, per davant de CiU, i les dues formacions es disputaran frec a frec el govern de l'ens. La CUP, que tindrà representació per primer cop, podria tenir la clau si ERC i CiU decideixen anar per separat.

Al Gironès, ERC i la CUP guanyen molt de pes, i CiU, malgrat ser la força més votada, haurà de buscar pactes. Ciutadans entra per primer cop.

A la Garrotxa, CiU recula però governarà amb majoria, ERC desbanca el PSC com a segon partit amb més pes i la CUP irromp amb dos consellers. A la Selva, en canvi, tornaran a ser necessaris els pactes. CiU és la que té més consellers però Independents de la Selva i ERC decidiran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia