Política

Pendents de la junta electoral per configurar la nova Diputació de Girona

Independents de la Selva, que ha obtingut gairebé 7.000 vots a la comarca, reclama un representant però l'ens supramunicipal no es manifesta al respecte

Tothom està pendent que la junta electoral determini la repartició de cadires a la Diputació de Girona. I és que hi podria haver una situació inèdita: Independents de la Selva, que s'ha convertit en la tercera força a la seva comarca, podria tenir un representant a l'ens supramunicipal. De fet, la interpretació estricta de la llei n'hi atorga un. Malgrat això, des de la Diputació ni es confirma ni es desmenteix aquesta situació i apel·len a la decisió de la junta electoral.

Els serveis jurídics d'Independents de la Selva, es remeten a la llei orgànica del règim electoral general (Loreg), la qual determina el nombre de representants que tindran les diputacions. En l'article 205, a l'apartat 3, s'estableix el sistema de distribució i s'estipula que, pel que fa al nombre de membres que ha de tenir cada diputació, “les juntes electorals provincials reparteixen, proporcionalment i atenent el nombre de residents als llocs corresponents a cada partit judicial”. En el cas de les comarques gironines, electoralment hi ha sis partits judicials: la Bisbal, a la qual corresponen 5 diputats; Figueres, que també en té 5; Girona, amb 8; Olot, amb 2; Puigcerdà, amb 1; i Santa Coloma, amb 6.

Més endavant, la llei diu que el repartiment de llocs entre partits, federacions i coalicions es farà aplicant el procediment previst en l'article 163, segons el nombre de vots obtinguts per cadascun. En aquest article es posa com a requisit que el partit, coalició o federació hagi obtingut un 3% dels vots vàlids emesos a la seva circumscripció i s'aplica la llei d'Hondt. Pels serveis jurídics d'Independents de la Selva, la designació de les diputacions està delimitada territorialment i competencialment per cada junta electoral de zona, i l'aplicació del 3% dels vots vàlids emesos ha de ser sobre el mateix territori i competència. És a dir, el partit judicial de Santa Coloma. D'aquesta manera, Independents de la Selva supera el llistó del 3% i, dels sis diputats que corresponen a aquesta zona, li'n tocaria un. Les mateixes fonts consideren que seria un error considerar com a circumscripció tota la demarcació. És en aquest punt que la Diputació no es vol manifestar i es manté en espera que la junta electoral faci un comunicat oficial.

El president d'Independents de la Selva i alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, afirma que els gairebé 7.000 votants que els han donat suport “tindran un representant a la Diputació per defensar els seus interessos”. Sosté que es mantenen en espera, amb respecte, de la decisió que prengui la junta electoral i, en conseqüència, la Diputació. No obstant això, segons avança: “Lluitarem i batallarem on faci falta pel nostre diputat.” En aquest cas, un recurs podria retardar uns quants mesos, en el pitjor dels casos, la constitució de la Diputació.

La Diputació més diversa

En aquest mandat hi podria haver una situació mai vista a la Diputació: cinc forces polítiques hi poden estar representades. CiU, amb 14 diputats, en tindrà la majoria. ERC se situaria com a segona força, amb 8 representants. El PSC, el partit amb un descens més important de vots, seria tercer, amb només 3 diputats. I hi entraria la CUP, que ha obtingut uns resultats esplèndids a la demarcació, i Independents de la Selva, una agrupació de deu formacions independents d'aquesta comarca, que han assolit gairebé 7.000 vots, els quals els donen la majoria absoluta a Tossa, Arbúcies, Riudarenes, Vilobí i Sant Hilari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia