Política

Mas es referma en el 27-S i CiU s'aboca als pactes locals

El president de la Generalitat no es planteja ajornar les eleccions després del resultat de les municipals

L'executiva de la federació no hi entra i se centra en l'anàlisi del territori posterior al 24-M

Artur Mas no es replanteja el 27-S, mentre que CiU, a mesura que s'acosta l'hora clau per aclarir el futur de les sigles, se centra a abordar pactes municipals per conservar el màxim nombre d'alcaldies i les quatre diputacions. Segons diverses fonts pròximes al president de la Generalitat, Mas no preveu ajornar els comicis compromesos pel setembre després dels resultats de la federació de diumenge. De fet, tot i que es filtressin suposades pressions per ajornar els comicis (unes informacions que destacats dirigents de la cúpula convergent qualificaven d'“interessades”), el comitè de direcció de Convergència va començar a abordar ahir al matí l'estratègia per a la cita electoral, mentre que el govern endegava des de Presidència una campanya institucional amb el lema Estem preparats.

La del comitè de direcció era la prèvia d'una jornada maratoniana de reunions de l'executiva de CDC, del comitè de govern d'Unió i, a la tarda, de l'executiva de la federació en què, segons diverses fonts, tampoc no es va posar en dubte la convocatòria electoral al marge dels comentaris en “petit comitè”.

CiU, per contra, es va centrar a analitzar els resultats i a definir la política de pactes als municipis. El futur de la federació es manté en compàs d'espera davant la determinació de la direcció de Convergència de presentar-se a les plebiscitàries amb el full de ruta independentista pactat amb ERC, i de la consulta pendent d'Unió. El secretari general dels socialcristians, Ramon Espadaler, presentarà el dia 2 al comitè de govern del partit la proposta que se sotmetrà al criteri de la militància en la consulta del 14 de juny i que podria veure's influenciada pels resultats generals de CiU a les municipals i a Barcelona. “No es poden obviar”, va admetre Espadaler. Segons fonts de la formació de Josep Antoni Duran i Lleida, però, aquesta qüestió tampoc no es va abordar amb profunditat en la reunió del matí del comitè de govern.

La direcció socialcristiana, de fet, no reconeix el caràcter plebiscitari del 27-S i diverses veus d'Unió es van manifestar en el seu moment en contra de l'avançament electoral. Espadaler va insistir en la roda de premsa de valoració del 24-M, però, que no s'ha obert el debat dins de CiU i va assenyalar que ja es farà “en el seu moment”. “Ja el farem amb tranquil·litat, però no desprenguin d'això que posem en qüestió cap dels camins traçats per la federació”, va indicar Espadaler. En la mateixa línia es va expressar Artur Mas abans d'entrar a la reunió del comitè executiu de CiU: “Ja en parlarem”, va dir.

CDC i Unió es van conjurar per fer una valoració positiva dels resultats de les municipals mentre acabaven de pair la pèrdua de Barcelona. El secretari general ajunt de CiU, Lluís Corominas, va admetre la preocupació de la federació per l'“estabilitat” de l'ajuntament de la capital del país i perquè es perdi el paper aglutinador que, al seu criteri, havia fet Xavier Trias amb la resta de consistoris catalans respecte al procés. El mateix Mas havia alertat del perill que la capital catalana no remés en la mateixa direcció que la resta d'institucions per no afeblir l'anomenada transició nacional. Ara el seu entorn defensa que, malgrat tot, “no hi ha cap canvi”.

LES FRASES

El del 27-S no és un debat que haguem fet. Fem l'anàlisi de les eleccions municipals, què tenim al davant per donar estabilitat
No desprenguin d'això que posem en qüestió cap de les prioritats ni els camins traçats per CiU
Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL DE CIU
Tot i que no és el resultat que volíem, especialment per a Barcelona, en volem fer una valoració positiva
Malgrat els canvis estructurals [...] CiU és present a totes les institucions locals i supramunicipals
Lluís Corominas
SECRETARI GENERAL ADJUNT DE CIU

El focus en la llista més votada

CiU s'enfronta als pactes als ajuntaments i als ens supramunicipals assegurant que respectarà la llista més votada i demanant, en conseqüència, reversibilitat. Aquest és un dels tres factors que, segons el secretari general adjunt de la federació nacionalista, Lluís Corominas, serà determinant a l'hora de confegir els acords. El segon és l'especificitat de les aliances locals i, el tercer, l'intent d'arribar a consensos amb els partits que estan alineats amb el procés sobiranista. És així com la federació aspira a arribar a pactes per conservar les quatre diputacions, essencials per a la hisenda pròpia. Aquest cop, el consens amb ERC és essencial perquè CiU continuï governant les de Barcelona i Tarragona. En canvi, la federació té majoria absoluta en les de Girona i Lleida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia