Política

Bel obre converses amb ERC per fer un govern “estable”

L'alcalde de Tortosa i candidat de CiU també es reunirà amb els altres partits però manté que els republicans són la seua prioritat

Monclús no descarta un pacte amb Movem i els socialistes

L'alcalde de Tortosa i candidat de CiU, Ferran Bel, va iniciar ahir les converses amb ERC per formar un govern “estable” els pròxims quatre anys a l'Ajuntament. CiU continua sent la força més votada a Tortosa, però Bel ha perdut més de dos mil vots i quatre regidors, i, a diferència de fa quatre anys, necessita un soci de govern. “Hi ha alcaldes que opten per un govern en minoria o s'esperen a després del 27-S, però jo voldria tenir un acord abans del 13 de juny i amb un projecte per quatre anys”, va manifestar ahir Bel.

Tot i que Bel prioritza un pacte amb ERC no ha transcendit com va anar la primera trobada amb el cap de llista dels republicans, Josep Monclús, i la previsió de l'actual alcalde és reunir-se amb tots els partits polítics que han aconseguit representació. De moment, però, els caps de llista de Movem Tortosa (ICV) i el PSC no tenen data per a la reunió amb Bel.

Per la seua banda, Monclús és obert a pactar amb CiU però també amb les altres forces progressistes. “No descarto asseure'm a negociar amb Movem i els socialistes”, va dir Monclús. ERC, amb quatre regidors, els quatre de Movem i els tres del PSC sumarien majoria absoluta i podrien prendre l'alcaldia a Bel. Tots tres van mantenir una conversa informal en què van analitzar el resultat electoral. Sí que s'ha pronunciat clarament a favor d'aquest darrer pacte el candidat de Movem, Jordi Jordan: “Apostem per un pacte de progrés, en CiU no pactarem, però tampoc tenim cap problema de quedar-nos en l'oposició i treballar per la ciutat.”

També prefereix un pacte d'esquerres el socialista Enric Roig, però admet que escoltarà la proposta de Bel. “Ha perdut la majoria absoluta per la seua manera de governar”, va assenyalar. D'altra banda, la CUP ja ha fet públic que es quedarà en l'oposició, des d'on manté que treballarà de manera constructiva per Tortosa.

LA FRASE

Sento que tinc el suport del conjunt de la ciutadania, però la marca de CiU no ens ha ajudat
Ferran Bel
ALCALDE DE TORTOSA i candidat de ciu

CiU de Valls busca suport

El cap de llista de CiU a Valls, Albert Batet, obrirà a finals de setmana una tanda de converses amb les formacions polítiques que aquesta legislatura tindran veu al saló de plens del consistori de la capital de l'Alt Camp. Batet cercarà en aquestes trobades l'estabilitat, si bé diu que “tot està obert”, ja sigui a través d'un pacte de govern, un acord d'estabilitat o buscant compromisos puntuals al llarg de la legislatura.

Ara, però, l'únic que sembla impossible és un pacte entre ERC, la CUP, el PSC i ICV que desbanqui Batet, ja que aquest acord va ser descartat la mateixa nit electoral pel cap de llista de la CUP, Francesc Martinell. De fet, aquesta ha estat una aposta en solitari del regidor de Compromís per Valls-ICV, Ramon Font. El cert és que les promeses de transparència de tots els partits en la campanya electoral van morir l'endemà del dia de la festa de la democràcia. Lluny de la llum i els taquígrafs es mouen altres opcions que poden ser decisives on hi ha el PSC.

J.L. ERAS

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia