Política

Revolta sobiranista a Unió

Un miler de militants i 12 membres de la direcció reclamen una pregunta sobre la independència en la consulta del 14-J

Alta pressió interna a Unió Democràtica per la consulta del 14 de juny. Diversos sectors del partit socialcristià reclamen a la direcció de Josep Antoni Duran i Lleida que la militància sigui preguntada explícitament sobre la independència. Segons ha pogut saber El Punt Avui, dotze membres del comitè de govern del partit (inclosos els integrants de l'anomenat sector renovador i presidents d'intercomarcals) i dirigents històrics com l'expresident del Parlament, Joan Rigol, o la presidenta Núria de Gispert, han consensuat un document que ha estat avalat per un miler de militants més perquè la pregunta sigui la següent: “Voleu que Unió es comprometi per una Catalunya independent en el marc de la Unió Europea?” El grup promotor del manifest va començar a buscar adhesions a la pregunta sobre la independència davant de la incertesa sobre la proposta que ha de plantejar el secretari general de la formació, Ramon Espadaler, en la reunió extraordinària que la direcció farà dimarts que ve.

El també conseller d'Interior, de fet, va anunciar que obriria converses amb els membres del comitè de govern i amb els quadres territorials de la formació abans de presentar la seva proposta de pregunta. Però segons fonts del grup promotor del document alternatiu, aquestes consultes encara no s'havien produït i hi havia inquietud entre les bases del partit davant de la imminència del referèndum intern. Unió ha fet campanya amb CDC per les eleccions municipals sense saber si el partit s'adherirà o no al full de ruta independentista pactat per CDC i ERC amb l'ANC i Òmnium Cultural i, per tant, amb el dubte de si el 27-S es presentarà a les eleccions amb la candidatura sobiranista d'Artur Mas o per separat. En el darrer consell nacional del partit, diversos dirigents com el mateix Rigol, de Gispert o Llibert Cuatrecasas ja van prendre la paraula per reclamar una pregunta inequívoca que permeti aclarir com s'ha de presentar Unió als comicis del setembre. En la reunió crucial del comitè de govern de dimarts, els promotors del text presentaran a Espadaler i Duran la proposta de pregunta que ja compta amb el suport de mil militants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia